Fastighetsnära insamling

Det ska vara enkelt för alla att göra hållbara val. Lumires uppdrag är att alla i Luleå kommun ska bli bättre på att sortera. För att er verksamhet ska kunna agera så miljösmart som möjligt finns det ett antal hållbara lösningar som vi hjälper er med, däribland hur er källsortering och avfallshämtning ska ske på bästa möjliga vis.


Fler källsorterar när insamlingen finns nära 

Hur mycket avfall uppstår vid er fastighet? Hur kan ni förändra avfallshämtningen för att hitta en mer hållbar lösning? Kan en förändrad avfallshämtning även vara ekonomiskt smart och sänka kostnaderna?  

Om det är sådana frågor som ert företag, förening eller verksamhet funderar kring så hjälper vi er. Vi kommer gärna till er på ett kostnadsfritt besök och tillsammans går vi igenom ert avfallsutrymme och ger förslag på hur ni bäst kan välja och dimensionera tjänster för att skapa en hållbar avfallshämtning.  

Vi hjälper också gärna till med informationsmaterial för att öka sorteringsgraden hos er.  Hör av er till oss på Lumire för en klok lösning som passar er.

Nya skyltar i miljörummen

För att underlätta Luleåbornas sortering kommer Lumire under 2023 att byta till den nya nordiska standarden för skyltning vid återvinning. Med samma budskap på skyltarna över hela landet, och framöver inom Norden, väntas återvinningen förenklas och öka.

Så här går det till när Lumire skyltar om i Luleås miljörum:

  • Kärl som idag är märkta med RESTAVFALL skyltas om till PORSLIN OCH KERAMIK
  • Kärl som idag är märkta med BRÄNNBART skyltas om till RESTAVFALL

Därefter kommer övriga kärl att skyltas om löpande, med nya dekaler som har en uppdaterad bild men där titlarna är samma som tidigare, vilket Lumire också ombesörjer.

Våra besök beräknas starta under våren 2023 och vi kommer att kontakta fastighetsägare i god tid innan vårt besök.  

Fastighetsnära insamling

Att källsortera är en viktigt för att bidra till en hållbar framtid, det tar mindre av jordens resurser att återvinna material än att använda nytt material och därför en viktig del i att skapa en mer hållbar framtid. Om ni kan ersätta ett brännbart kärl med ett materialkärl så blir det dessutom i regel en lägre kostnad, med andra ord så lönar det sig på flera sätt att källsortera. 

Sorteringsguiden ger råd 

Ni kan använda vår digitala sorteringsguide för att rådfråga om hur ditt avfall ska sorteras. Vill ni ha informationsmaterial så tillhandahåller vi det till er. Läs gärna mer på Sorteringsguide.

Det finns även en utskriftsvänlig sorteringsguide för flerfamiljshus att ladda ned.

Information till de boende

Vi hjälper er gärna med kommunikation till de boende och skyltning i miljörummen så att den blir effektiv för just er fastighet. Kanske planerar ni en träff med de boende? Vi deltar gärna och kan stötta med innehåll och ge fördjupad kunskap gällande källsortering och hållbarhet, så att det blir lätt att göra rätt.


Tips! Osäker på hur något ska sorteras? Här finns en digital sorteringsguide där man kan söka information om hur ett visst avfall ska sorteras.

Om ni inte hittar det ni söker, kontakta Kundservice, via e-post eller ring 0920-25 09 00. Använd gärna formuläret nedan.

Boka kostnadsfri rådgivning

o Beskriv vad ni vill ha hjälp med.

Läs om GDPR och din personliga integritet.