Vattenavstängning Föreningsgatan
Se driftinformation >>

Hämtning av grovavfall

Visste du att du som bor i villa eller radhus i Luleå har möjlighet att två gånger per år, få ditt grovavfall hämtat vid din bostad? Fram till 30 september kan du boka via knappen nedan. Tjänsten är helt kostnadsfri och ingår i din ordinarie renhållningsavgift.

(Formulär på en extern sida)


Under 2022 hämtar vi ditt grovavfall under vecka 20 samt under vecka 40, det vill säga första veckan i oktober. Bokning för hösthämtningen sker fram till och med fredag 30 september via vårt formulär som du finner i den rosa knappen ovan, märkt ”Boka hämtning”. Skulle du vilja att vi hämtar hos dig under annat tidpunkt, finns det information om hur du gör detta längre ner på denna sida under rubriken ”Vid behov av fler grovavfallshämtningar”. Vi hämtar max tre kollin á 25 kilogram per styck. Består ditt grovavfall av hela och fungerande saker? I så fall kanske de kan komma till glädje och nytta hos någon annan. På våra återvinningscentraler och Returpunkten i centrala Luleå tar vi emot sådant som blir till återbruk.

Saker som räknas som grovavfall är mattor och madrasser, toalettstolar, vask, cykel och möbler. Däremot räknas inte trädgårdsavfall, vitvaror eller farligt avfall som grovavfall. Läs gärna mer på vår sorteringsguide om du är osäker.

Vid behov av fler grovavfallshämtningar

Om du har behov av ytterligare grovavfallshämtningar så kan du boka det till en kostnad av 250 kr per kubikmeter. Kontakta kundservice för att boka.

Så här gör du: 
  1. Sortera ut avfallet, sök i vår sorteringsguide ifall du är osäker på hur avfallet ska sorteras.
  2. Paketera avfallet vid behov. Märk sedan med ”Grovavfall”.
  3. Boka hämtning via Kundservice senast veckan innan tömningsveckan 
  4. Ställ fram grovavfallet vid dina avfallskärl dagen innan planerad hämtning 

Återvinningsbart grovavfall 

El- och elektronikavfall och återvinningsbart grovavfall, till exempel kyl och frys, tv, radio, video, dvd, stereoanläggningar, datorer skickas till elkretsen för materialåtervinning.

Funktionsdugligt avfall så som idrottsutrustning, skottkärror, cyklar och barnvagnar tas omhand för återbruk och säljs eller lånas ut på Returpunkt Centrum eller Hållbarhetshuset på Risslans återvinningscentral. Hållbarhetshuset öppnar inom kort.

Ett annat begrepp är brännbart grovavfall, som hanteras på våra återvinningscentraler. Här ingår exempelvis trasiga möbler och madrasser. Dessa skickas för energiåtervinning och blir också del av vårt kretslopp, till nya användningsområden som värme i våra hem bland annat.

Boka hämtning

Max 3 kollin á 25 kg. Elektronik och farligt avfall tar du till närmsta ÅVC.
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 3 files.
Ladda upp ev. bild(er) på grovavfallets placering för att underlätta hämtningen. Filerna får som störst vara 10MB stora och i JPG eller PNG-format.