Sopsamlarmonster logga
Monstergruppbild

Sopsamlarmonster

Lär barnen källsortera med sopsamlarmonstren!

Sopsamlarmonstren hjälper barn och vuxna att källsortera. Varje monster samlar på en fraktion. På den här sidan och på Mitt avtryck kan du lära känna dem.

Hur stort är ditt avtryck?

Den 29 juli 2019 inträffade ”Overshoot day”. Då hade vi, på mindre än sju månader, förbrukat årsproduktionen av ekologiska resurser för 2019. Resten av året levde vi över jordens tillgångar. Skulle alla leva som vi gör i Sverige hade vi behövt över 4 jordklot, skrämmande eller hur?

Barn har ett intresse av att lära och är måna om att göra rätt. Lumire vill tillsammans med förskola/skola ta vara på barnens entusiasm och skapa en tidig medvetenhet och ett intresse för vår miljö och hur vi ska leva mer hållbart. Genom att barnen får kunskap om till exempel källsortering skapar vi duktiga och engagerade ”källsorterare” som bli ambassadörer hemma hos sig och i sin familj. Med ökad kunskap och ett stort engagemang ska vi kunna lämna över ett jordklot till våra barn och barnbarn som det funkar att leva på och som vi är stolta över att ha förvaltat på bästa möjliga sätt.

Sopsamlarmonster älskar att samla på sopor. De representerar varsin fraktion och samlar givetvis endast på de sopor som tillhör just deras fraktion.
Sopsamlarmonstren ska på ett roligt sätt förmedla kunskap om de vanligaste
fraktionerna, olika typer av avfall och hur detta sorteras. Läs mer på skolhemsidan
www.mittavtryck.se.

Flamman

Flamman

Eld och värme är något som Flamman brinner för. Hon samlar på allt som ingen annan vill ha. Blöjor, diskborstar och nappar, det är grejer det! För några år sedan hade Flamman ett stort jobb med att samla in allt brännbart som människorna slängde fel, det var nästan så att hon brände ut sig. Flamman tycker det är skönt att hon hittat nya kompisar Plastis och Pappis som hjälper henne att samla in alla förpackningar. Hon kan nu luta sig tillbaka och bara samla in de saker som verkligen ska till brännbart, som gamla CD-skivor.

Kompostina

Kompostina

Bananskal, äppelskrutt eller pasta, Kompostina samlar på de mesta i matväg. Hon vet att det är viktigt att vi minskar matsvinnet därför blir hon extra glad när hon hittar rester
som faktiskt inte går att äta. Kompostina är alltid hungrig, och hör du något kurra väldigt högt, ja då är det hennes mage. Hon sprider en ljuvlig doft i gruppen och har
därför två följeslagare som aldrig sviker hennes sida – flugorna Bill och Bull! Som den organiska varelse Kompostina är så växer det självklart vackra blommor på knoppen.

Pappis

Pappis

Papper finns det gott om, det gillar Pappis som samlar på gamla pappersförpackningar. Flingpaket, skokartonger och gräddpaket är några av hans favoritsaker. Pappis absolut finaste sak är en fruktkartong han hittade när han var liten, han älskar sin fruktkartong så mycket att han alltid bär den med sig var han än ska. Pappis är väldigt lättskrämd, då är det bra att bära en kartong på magen för när
han blir rädd då gömmer han sig i sin kartong. Visst är det smart!

Fler sopsamlarmonster hittar ni på www.mittavtryck.se.

 

Vill er förskola/skola veta mer?

Kontakta Lumire och Jenny Widmark, via e-mail: jenny.widmark@lumire.lulea.se

FAKTA OM SOPSAMLARMONSTREN

  • Hässleholm Miljö AB är upphovsmakare
  • Formgivare är Exakta Creative AB
  • De är varumärkesskyddade
  • Ca 400 förskolor/skolor använder sig av Sopsamlarmonster

Montessoriförskolan i Luleå

Montessoriförskolan arbetar med Hållbar utveckling utifrån läroplansmålet: ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling” (Lpfö 18, s. 14).

Med hjälp av sopsorteringsmonstren blir det ett lustfyllt lärande för barnen och monstren gör att det blir tydligt. Förskolan har introducerat de sopsorteringsmonster som vi arbetar med och pratat om vad de tycker om osv. De äldre barnen har bland annat skapat egna böcker och utfört olika uppdrag: samlat batterier, tillverkat eget papper av gamla tidningar samt pantat burkar och skänkt pengarna till välgörande ändamål.

Sopsamlarmonster Montessori 1

Pedagogen Stina med barn som matat Sopsamlarmonster i soprummet.

Sidan uppdaterad: 2020-06-08

Sorteringsguiden

Tryck på knappen för att komma till Sorteringsguiden.

Dagens öppettider

Sunderby ÅVC: 8-20
Råneå ÅVC: 14-20
Antnäs ÅVC: Stängt
Kronans ÅVC: Stängt