Ändrad tömningsdag v25
Se driftinformation >>

Basket­stjärnan: ”Det är många som är delaktiga i våra framgångar”

En del av Lumires arbete med samarbete och sponsring handlar att stötta idrott i Luleå. Under ett antal år har vi samarbetat med Luleå basket och här ingår också att vi är stolt spelarsponsor till Allis Nyström, en av Luleå baskets stjärnor som från sin forward-position blivit älskad av Luleåpubliken. Som 13-åring testade hon basket första gången med Vråken basket, innan dess var det fotboll, innebandy och hockey som gällde:


– När jag började med basket kände jag att jag ville satsa på basketen, till hundra procent. Dels på grund av lagkänslan, och att jag satte 5 av 10 straffkast på första träningen. Det kändes bra på en gång, enkelt att komma in i laget och jag visste snabbt att jag ville satsa på basketen. Innan dess hade jag tänkt att jag skulle bli fotbollsproffs, säger Allis Nyström med ett leende.

När kom tankarna på att basketen skulle kunna bli en karriär?

– Det kom steg för steg, under min tid på basketgymnasiet lärde jag mig på riktigt att spela basket, från grunden. Visst hoppades jag på att kunna bli basketproffs, men vägen kändes lång. Men sedan har det rullat på, vilket är häftigt.

Vilka drömmar har du nu?

–Jag tar det år för år men en dröm är att få spela Eurocup. Och om min kropp håller, att kunna spela utomlands vilket jag haft tankar på under ett antal år. Jag har inget drömland som jag vill spela i, jag har min syster som spelar i Italien så det hade kunnat vara roligt att spela där till exempel. Samtidigt har vi väldigt bra förutsättningar för oss damer här i Luleå och jag utvecklas varje dag även här. Jag skulle inte flytta bara för att det är utomlands, då behöver det vara något som är bättre än det jag har här i Luleå, säger Allis Nyström och fortsätter:

– När det gäller andra typer av drömmar handlar det framöver om familj, att ha ett roligt jobb –  kanske kunna vara en del av Luleå basket på något annat vis.

Varför är det viktigt att bolag som Lumire, och andra företag samarbetar och sponsrar basket och idrott?

– Det är ju det som gör att vi damer har det så bra som vi har det. Det är jätteviktigt. Det är ju inte bara det jobb vi gör på basketplan, utan allt runtom som behöver funka för att vi ska ha de förutsättningar vi har. Det är många som är delaktiga i våra framgångar och vi är tacksamma för alla som vill vara med och sponsra, och samarbeta. Att jobba med Luleå basket är ett bra sätt att synas, vi är bra förebilder både inom basket men också hur vi jobbar utanför basketen.

Berätta mer om vad ni gör utanför basketplanen!

– Vi är ute ofta i skolorna runt om i Norrbotten med olika projekt; ett handlar om ungas framtidstron. Hur man är en bra kompis, vad som krävs för att komma dit man vill. På ett sätt basic, men som ger väldigt mycket.

Hur går dina tankar om hållbarhet?

– Att tänka på vad man handlar, att sortera soporna rätt. Det senare är något alla kan göra, det handlar om att komma ur sina gamla vanor och bara börja helt enkelt, säger Allis Nyström avslutningsvis.