
Kommunalt vatten och avlopp till Bensbyn
Under de närmaste åren kommer kommunalt vatten och avlopp byggas ut till Bensbyn utanför Luleå. Projektet är en del av framtidens trygga vatten- och avloppsutveckling i Luleå kommun, där kommunal tillväxt ska ske genom hållbar och långsiktig planering och Bensbyn ingår i ett prioriterat område för tillväxt.
På Lumire är vi fast beslutna att skydda och vårda både vårt vatten och vår miljö, vilket är en central del av vår långsiktiga strategi. Bensbyns naturområden och dess vattendrag är ovärderliga tillgångar, inte bara för dagens generationer, utan även för framtida generationer. Vårt mål är att säkerställa att de får njuta av rent vatten och en välmående miljö genom utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp. Tillsammans gör vi Luleå hållbart!
Läs mer om framtidens vatten och avlopp i Luleå kommun: Vatten- och avloppsplan 2040
Fördelar för dig som bor i Bensbyn
Utbyggnaden av det kommunala vatten- och avloppssystemet till östra Bensbyn medför flera fördelar:
- Säkerhet: Tillgång till ett hållbart och pålitligt system för vatten och avlopp.
- Långsiktighet: Nyttan till vatten är för alltid hanterad.
- Framtidssäkring: Kapacitet för anslutning av nya fastigheter inom det utvalda området.
- Miljöfördelar: Bättre hantering av vatten och avlopp för en renare miljö.
Vill du komma i kontakt med oss som arbetar med projektet?
Välkommen att höra av dig till oss via mejl: ostrabensbyn@lumire.se
Tidplan och etapper
Markförhandlingar och samråd (2025)
Projekteringen är klar och nu pågår upphandling av entreprenör. Under februari får berörda fastighetsägare ett utskick för samråd om placering av förbindelsepunkter för vatten och avlopp. Markförhandlingar med berörda fastighetsägare kommer att ske löpande under våren.
Projektering och inmätning (2023-2024)
Under 2023 skapades en preliminär etappindelning i Bensbyn – område A och område B för att utföra projektering. En indelning av området har setts som nödvändig för arbetsutförandet och indelningen är vald utifrån hur områdena nås, sett till vägsträckning. Område A består preliminärt av fastigheter som nås via Nyhamnsvägen. Område B består preliminärt av fastigheter som nås via Såguddsvägen. Klart ✅
Under 2023-2024 påbörjades projektering, inmätning, geotekniska undersökningar samt hantering av vattenverksamhet och miljöfrågor. Detta arbete pågick under 2024 med ansökningar om nödvändiga tillstånd. Klart ✅
Teknisk lösning
Infrastruktur- och servicenämnden i Luleå kommun har fattat beslut om teknisk lösning för avlopp. Självfallslösning kommer att tillämpas där det är möjligt samt LTA, som står för lätt trycksatt avloppssystem, där det inte är möjligt med självfall i område A. För hela område B kommer LTA-lösningen att gälla.
Byggnation och anslutning
Byggnation och anslutning kommer att genomföras i etapper från 2025 till 2027.
2025–2027: Etappvis byggnation av ledningsnät samt pumpstation.
2026–2027: Fastigheter ansluts till kommunens vatten- och avloppssystem.
Kostnad och ansvar för fastighetsägare
Anslutningskostnad
Enligt 2025 års vatten- och avloppstaxa kostar det cirka 212 500 kronor att ansluta vatten och spillvattenavlopp för en fastighet med cirka 2 000 kvadratmeter tomtyta och ett bostadshus. Den slutgiltiga kostnaden beräknas utifrån 2026–2027 års taxa. Avgiften täcker dricks- och spillvatten (avloppsvatten).
Juridiskt ansvar och arbetsomfång
Förbindelsepunkt är den juridiska gränsen mellan fastighetsägarens installation och kommunens anläggning, belägen cirka 0,5 meter utanför fastighetsgränsen. Fastighetsägare ansvarar för arbeten inom egen fastighet fram till förbindelsepunkt.
Ersättning för befintlig dricksvatten- och avloppsanläggning
Enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV) ska huvudmannen för vatten och avlopp betala skälig ersättning till den enskilda anläggningens ägare, när en befintlig anläggning för dricksvatten och/eller avlopp blir överflödig på grund av att kommunen bygger ut kommunalt vatten och avlopp.
Detta baseras på anläggningens art, ålder och skick och avser en ersättning, inte en inlösen av anläggningen. Även efter anslutning till kommunalt vatten och avlopp är det fastighetsägaren som äger och ansvarar för den gamla anläggningen. Vid delad anläggning ges ersättning i relation till ägarandel.
Fastighetsägare med en dricksvattenanläggning som är max 15 år och/eller en avloppsanläggning som är max 10 år kan få ersättning, då befintlig anläggning blir överflödig vid anslutning till kommunalt vatten och avlopp.
För dricksvattenanläggning räknas åldern från året för inköp, enligt kvitto, fram till året då förbindelsepunkt finns upprättad och meddelad. För avloppsanläggning räknas åldern från det år som tillståndet är utfärdat eller om anläggningens ålder kan styrkas via kvitto.
Kontakt
Vill du komma i kontakt med oss som arbetar med projektet? Välkommen att höra av dig via mejl till ostrabensbyn@lumire.se eller ring oss på 0920–25 09 00.
Läs mer om
Vanliga frågor och svar
När och hur kommer arbetet att ske?
Under år 2024 genomfördes projektering, inmätning, geotekniska undersökningar, hantering av vattenverksamhet och arbete med miljöfrågor.
Tanken är att merparten av ledningarna kommer att läggas i vägnätet. Pumpstationen placeras i anslutande område till hamnen. Byggnationen av ledningar och pumpstation är planerade att genomföras under 2025–2027.
Ledningar och pumpstation kommer att anläggas på mark som inte ägs av kommunen. Markavtal förhandlas under 2024 och 2025 med berörda markägare.
Anslutning av fastigheter till det kommunala vatten- och avloppssystemet kommer preliminärt att ske under år 2026–2027. Byggnationen kommer att ske etappvis, vilket medför att det kan dröja fram till år 2027 innan din fastighet kan anslutas till det kommunala vatten- och avloppssystemet.
Vem utför arbetet?
Arbeten med ledningar och pumpstationen kommer att utföras av Lumires upphandlade entreprenör. Arbeten från förbindelsepunkten och på din fastighet är det fastighetsägaren ansvarar för.
Vilket ansvar har fastighetsägare?
Fastighetsägare ansvar för arbeten inom den egna fastigheten fram till förbindelsepunkt som är belägen cirka 0.5 meter utanför fastighetsgränsen. Dessa omfattar bland annat schaktarbeten. Fastighetsägare väljer själv vilken entreprenör som anlitas. Ett tips är att ta in offerter från olika entreprenörer och om möjligt samarbeta med andra fastighetsägare inom området.
Kommer vägarna att asfalteras?
Vägarna ska återställas i befintligt skick. Det innebär att de vägar som är asfalterade idag, kommer att återställas med asfalt. Befintliga grusvägar kommer att återställas med grus. Det kommer dock bli en viss standardhöjning i och med att återfyllning sker med nya massor. De enskilda vägar som berörs kommer att återställas i enlighet med Trafikverkets råd för enskilda vägar.
När blir min fastighet ansluten till det kommunala vatten- och spillvattennätet?
Anslutning av fastigheter till det kommunala vatten- och spillvattennätet kommer preliminärt ske under åren 2026–2027. Byggnationen kommer att ske etappvis, vilket medför att det kan dröja fram till 2027 innan er fastighet kan anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. I dagsläget går det inte att lämna mer exakt tidsangivelse än så.
När ska jag betala avgift för anläggningsavgiften?
När arbetet med utbyggnaden av ledningsnätet är klart och förbindelsepunkt är upprättad skickas faktura till fastighetsägare.
Kommer detaljplanerna i östra Bensbyn ändras i samband med vatten och avloppsutbyggnaden?
Luleå kommun kommer inte per automatik att starta någon detaljplanering i området. Utbyggnaden av vatten och avlopp medför däremot att det finns förutsättningar för förtätning i området. Vid frågor om detaljplan kontaktas Frida Lindberg, planchef Luleå kommun, telefon 0920-45 30 00 eller e-post till frida.lindberg@lulea.se
Ska belysningen utökas i östra Bensbyn?
Nej, det är inte aktuellt att utöka antalet belysningsstolpar.
Var kommer ledningar och pumpstation byggas?
Tanken är att merparten av ledningarna kommer att läggas i vägnätet. Pumpstationen placeras i anslutande område till hamnen.
Vi har ett fritidshus där vi endast vistas sommartid. Kommer vi kunna stänga av inkommande vatten inför vintern när vi får kommunalt vatten?
Ja, det kommer att gå att stänga av inkommande vatten men det ska ske inne på fastigheten. Till exempel via en självdränerande ventil som fastighetsägaren själv bekostar och installerar.
Under byggtiden kan vägen bli ofarbar. Hur ska vi kunna ta oss till vårt hus?
Projektet kommer att säkerställa att alla boende i området har tillträde till sina hus under byggtiden. Det kan bli aktuellt att anlägga tillfälliga körvägar och mötesfickor. Om det blir aktuellt att tillfälligt stänga av vägar kommer information om detta gå ut till de boende innan arbetet påbörjas.
Hur kommer dagvatten att hanteras?
Dagvatten innebär regn- och smältvatten från tak och andra hårda ytor. En utredning visar att det finns behov för ett kommunalt ansvar att hantera dagvattnet i området. Innan beslut om verksamhetsområde tas behöver ansvarsfrågor utredas.
För att kunna ta ett helhetsgrepp på utformningen av dagvattensystemet inväntas även planer för områdets utveckling samt vägars sträckning och huvudmannaskap som tas fram inom kommunens planarbete.
Dagvattenavledning sker idag inom området främst genom ytlig avledning i diken. Strategin är att komplettera och göra förbättringar i de befintliga lösningarna för att omhänderta dagvattnet i området.
I samband med återställning av vägar och diken efter schaktarbeten för vatten och spillvatten kommer förbättringar i dagvattenhanteringen att ske naturligt. Även mindre åtgärder som med fördel samordnas med de övriga schaktarbetena kommer göras inom projektet.
Vad kommer det att kosta att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp?
Anläggningsavgiften utgår från tomtytan och ledningslängden; större tomt innebär längre ledningar. Dessutom ser man till bostadens yta. Det finns en reduceringsregel i taxan för tomtyteavgiften för stora fastigheter. Beräkning görs för varje enskild tomt. Normal vatten- och avloppstaxa vid tidpunkten för anslutning kommer att gälla.
Detta betyder att kostnad för att ansluta till kommunalt vatten och avlopp kommer att beräknas på samma sätt som inom övriga kommunen. Anläggningsavgiften beräknas på samma sätt oavsett om det avser anslutning av ett bostadshus eller ett fritidshus. Översyn av vatten- och avloppstaxan sker normalt sett årligen, eventuella förändringar av avgifterna beslutas av kommunfullmäktige i Luleå kommun.
Enligt 2025 års vatten- och avloppstaxa kostar det cirka 212 500 kronor att ansluta vatten och spillvattenavlopp för en fastighet med cirka 2 000 kvadratmeter tomtyta och ett bostadshus. Den slutgiltiga kostnaden beräknas utifrån 2026–2027 års taxa. Avgiften täcker dricks- och spillvatten (avloppsvatten).
Den slutgiltiga anläggningsavgiften kommer att beräknas utifrån 2026–2027 års taxa, då det är vid denna tidpunkt som anslutning sker. Om fastigheten behöver anslutas med en förbindelsepunkt till dagvatten kommer avgiften att bli högre än ovanstående.
Fastighetsägare som har svårt att finansiera anslutningen till sin fastighet kan vid särskilda skäl få uppskov. Kontakta Lumire via mejl till kundservice@lumire.se eller telefonnummer 0920–25 09 00.
Hur kommer vi fastighetsägare bli informerade om vad som sker i projektet?
Under projektets gång kommer Lumires hemsida att uppdateras kontinuerligt med den senaste informationen. Hör gärna av dig om du har frågor via mejl till ostrabensbyn@lumire.se eller telefon 0920-25 09 00. Det kommer även anordnas ett nytt informationsmöte under 2025. Separat kallelse skickas till fastighetsägarna inför mötet.
Tekniska lösningar som LTA – vad innebär dessa?
Avloppsvatten kan omhändertas på två olika sätt, dels via ett självfallssystem där avloppsvattnet rinner från anslutna byggnaders förbindelsepunkter ned till en kommunal pumpstation. Ett annat sätt är via ett trycksatt system, ett så kallat lätt trycksatt avloppssystem som förkortas LTA-system.
LTA-system innebär att en liten LTA-pumpstation installeras på berörda fastigheter och pumpen trycker upp spillvattnet till förbindelsepunkten. LTA-pumpstationerna ägs av Luleå kommun och Lumire sköter drift- och underhåll av dem.
Dessa system används när det inte går att använda sig av självfall av avloppsvatten från byggnaden till förbindelsepunkten eller när det är svårt eller kostsamt att bygga ett vanligt självfallssystem. Det kan exempelvis bero på att området har kuperad terräng, berg eller beroende på att det finns en hög grundvattennivå.