Vattenläcka på Tingvallsvägen
Se driftinformation >>

Den klimatsmarta garderoben kan bli din

Nu på lördag 30 september är det dags för Luleås stora klädbytardag på Vetenskapens hus, som anordnas av oss på Lumire och vår second hand-butik Samlat tillsammans med Naturskyddsföreningen. Klädbytardag innebär att du lämnar in de plagg som inte längre bärs av dig eller din familj, men som någon annan kan ha nytta av. Som tack får du välja upp till tio klädesplagg på lördag mellan klockan 12 – 15. Lumires Veronica Wendin och Evelyn Lindgren som syns på var sin sida om Naturskyddsföreningens Ulla Henriksson berättar mer:


– För oss på Naturskyddsföreningen är det viktigt att vara med för vi har bara ett jordklot, och vi lever som att vi hade fyra. Dels är det miljövänliga veckan, då vi alltid har ett speciellt tema vilket är kläder just nu. Vi vet också att den privata (kläd)konsumtionen ger en stor påverkan på klimatet, berättar Ulla Henriksson.

Det är nu fjärde gången som Lumire och Naturskyddsföreningen kör en stor klädbytardag på Vetenskapens hus, denna gång med fokus på höst- och vinterkläder för hela familjen. Den senaste skedde i våras och lockade mer än 500 besökare som cirkulerade omkring 5000 plagg. Redan under veckan kan man lämna in sina kläder på second hand-butiken Samlat vid Köpmantorget i centrala Luleå, och för den som inte har möjlighet till detta går det fint att komma till Vetenskapens hus på lördag 30 september mellan klockan 10 – 11.30. Själva klädbytardagen startar klockan 12. För Lumires Teamledare Evelyn Lindgren och Hållbarhetsstrateg- och miljöpedagog Veronica Wendin är det bråda dagar, och tillsammans med volontärer från Naturskyddsföreningen börjar förberedelserna i god tid:

– Vi behöver få människor att förstå vilket stort miljöavtryck som kläder gör. Klädbytardagar är ett sätt som är både roligt och smart för alla i Luleå kommun. Det är alltfler som inser att second hand är en väg till att fortsätta ha roligt med kläder och uttrycka sin stil, som är bra för vårt klimat. Det kan vara klokt att haka på någon som redan startat sin resa inom second hand , för den som inte provat förut, säger Veronica Wendin avslutningsvis.