En klädbytarkväll med vårkänslor

Att samarbeta med andra aktörer i Luleå som håller hållbarheten högt är viktigt för Lumire och second hand-butiken Samlat. Under torsdagskvällen hölls en klädbytarkväll som arrangerades av butiken Samlat och Znygg i Luleå där ett tjugotal Luleåbor samlats, redo att byta till sig pre älskade plagg.


Evelyn Lindgren, second hand-butiken Samlat är en av arrangörerna:

– Det är andra gången som vi kör denna typ av klädbytarkväll, vi blev jätteglada över att Mia kom till oss om detta upplägg. Att prova på en klädbytarkväll och second hand i ett mindre sammanhang kan vara positivt, framför allt för de som är nya på second hand.

Varför gör ni denna typ av samarbete?

– Vi tycker att konceptet är genialiskt – bra för miljön, plånboken och sammanhanget i stort. Att vi får träffas och prata, byta erfarenheter. Väldigt roligt att inte bara göra det själv, på så vis kan vi få en större bredd och lära oss tillsammans, säger Evelyn Lindgren och Mia Viltok, ägare av Znygg lägger till:

– Jag vill inspirera mina kunder som kanske inte upptäckt second hand och skapa en lägre tröskel. Mitt företagande får en djupare innebörd. Förutom klädbyte får alla ta med sig sticklingar hit för byte, och ikväll har vi dessutom tillsammans samlat in pengar till UNHCR.

Hur går det till?

– Man tar med sig ett till tio plagg, som är hela och rena som lämnas in i förväg. Sedan får man en biljett och så får man ta med sig lika många plagg hem. Ikväll har vi också kört sticklingsbyte, så man kan ta med sig för att ge till någon annan, och själv få ta med en stickling hem, berättar Mia Viltok, ägare av Znygg.

Malin Bertils och Åsa Magnusson (bilden ovan) är med på klädbytarkväll för första gången:

 – Det här känns jättemysigt, vi är väldigt peppade. Kul samarbete med second hand-butik och en salong.

Vad har ni valt ut för att prova?

– Jag har gått på känsla, och det är någon som lämnat in kläder i min stil; färger jag gillar, och sköna och svala, säger Malin Bertils.

Andra tips vad gäller hållbarhet?

– Vi är rätt medvetna, vi jobbar båda två på Vattenfall så det är mycket prat om hållbar energi, och att köra mer elbil, mindre fossilt och vi jobbar därför med det större perspektivet dagligen. Sedan finns ju det vardagliga, och där kan det handla om att lära barnen om mat, kort datum och rester, säger Åsa Magnusson.

Kommer ni att besöka klädbytarkvällar igen?

– Ja, det kommer vi att göra.