En mångfald av återbruk

På måndag 15 augusti startar Luleå Pride, med större kraft än vad som varit möjligt under de senaste åren på grund av pandemin. I år väntar parad och ett stort antal aktiviteter. För dig som besöker vår second hand-butik Samlat och Returpunkten i centrum syns ett tydligt tecken i skyltfönstret – en Prideflagga skapat av återbruk.


Under sommaren har två av Lumires sommarjobbare, Sally Samuelsson (ses till vänster på bilden) och Alva Ahl-Engholm spenderat ett antal timmar med att leta tyger och skapa en Prideflagga. Allt tack vare Luleåbor som lämnar in kläder och textil för återbruk. Astrid Nordbrandt (till höger på bilden ovan) på butiken Samlat och Returpunkt Centrum berättar mer:

– Det är våra duktiga sommarjobbare Alva och Sally som sytt ihop den som ett lapptäcke, med hjälp av tygbitar och kläder som lämnats in till oss för återbruk. Att hitta starka färger var lite svårt, men man får ha lite fantasi. Det är uttrycket som är viktigast.

Arbetet med att skapa flaggan skedde under två veckors tid. Lumires Astrid Nordbrandt hyllar Luleåborna som lämnar in kläder och textil, ett viktigt steg i en mer hållbar framtid.

Hur kom ni på idén?

– Det var Evelyn Lindgren, som är en av våra butiksansvarige som kom på idén. Vi vill engagera oss i Pride och såg att det var passande för oss att göra en återbrukad flagga. Det är fint att kunna pynta med återbrukat material. Nu kommer vi att hänga upp den i skyltfönstret till Returpunkt centrum, där den kommer att hänga under hela Pride-veckan, berättar Astrid Nordbrandt och fortsätter:

– Förutom flaggan lånar vi också ut våra lastcyklar till arrangörerna av Pride, så att de ska kunna transportera sig själva, och sina grejer på ett enkelt sätt.

Varför är Luleå Pride viktigt för dig?

– För mig handlar det om att det att stötta och visa att vi är med. Det är självklart, menar Astrid Norbrandt.

Per Ekervhen, vd på Lumire (bilden ovan) – vad innebär Pride för dig?

– Det är som Astrid säger, en självklarhet. Att Luleå har en Pride-festival innebär att det ska vara en plats för alla. För oss inom Lumire är det viktigt att visa att vi stöttar, både för alla våra medarbetare och alla Luleåbor. Vi har ett uppdrag som handlar om att se till att vi ska ha ett hållbart Luleå, där Luleåbor har gott vatten att dricka från kranen och där återvinning och avfallshantering ska fungera oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vem du är kär i. Vi behöver alla hjälpas åt. Flaggan blir ett fint exempel på kretsloppet som vi har tillsammans med Luleåborna. Dessutom vill vi ju bli fler Luleåbor, och då gäller det att vi har en stad som välkomnar människor på riktigt, oavsett om du följer den heteronormativa normen eller inte. Annars blir inkludering bara ett snyggt ord.

Sist – vad tycker du om initiativet att skapa en Prideflagga, eller regnbågsflagga som den också kallas?

– Jag tycker det är superbra, blir jätteglad och stolt över initiativet och handlingskraften hos mina kollegor, säger Per Ekervhen avslutningsvis.