Vattenläcka på Tingvallsvägen
Se driftinformation >>

Ett längre liv för 4 800 klädesplagg

Fler besökare än i våras, och nästan lika många klädesplagg som cirkulerat. När höstens klädbytardag summeras av Lumire och Naturskyddsföreningen har 600 besökare räknats in som tillsammans sett till att inte mindre än 4 800 plagg lever vidare hos en ny ägare. Lumires Evelyn Lindgren, som ses till vänster på bilden tillsammans med kollegan Veronica Wendin är nöjd och glad över att Luleåborna sluter upp och säger med stolthet: ”Det känns helt underbart. Vilken vinning för miljön och så roligt att få se glädjen hos de som deltar”.


Klockan 09.50 var de allra första på plats utanför Vetenskapens hus i Luleå. Redo för höstens stora klädbytardag. Det var Isabell Bergström och Anna Stålhandske från Luleå som stod först i kön när dörrarna öppnades för den ringlande kön:

– Vi tycker att det är så nice att man får kläder gratis och att man kan lämna in sina gamla. Man får nya kläder, dessutom är det bra för miljön. Det är spännande att stå här och vänta, känna förväntningarna, säger Luleåkompisarna och Anna Stålhandske lägger till:

– Själv ska jag spana efter jeans.

Från Lumire och Naturskyddsföreningen deltar ett tjugotal personer under veckans gång, på plats fanns bland annat Lumires styrelseordförande Yvonne Stålnacke (bild nedan), som berättar om hennes tankar om dagen:

– Det är ju helt fantastiskt att vi har dessa förutsättningar, och att intresset är så stort. Jag har hjälpt till med sortering av kläder i förväg och idag, under själva klädbytardagen kommer jag också att hålla koll på antalet besökare, och räkna antalet plagg som cirkulerar.

Även inför denna klädbytardag har man kunnat lämna in kläder i förväg till Lumires second hand-butik Samlat, vilket alltfler har upptäckt och totalt har cirka 300 personer lämnat in kläder innan klädbytardagen. Något som varit till stor hjälp och nytta, då förarbetet gått smidigt. Under klädbytardagen är stämningen vänlig trots att många fått köa och viss trängsel uppstår, och arrangörerna vittnar om att de glädjande nog fått feedback gällande att eventet upplevs som välorganiserat. En av besökarna på plats var Susan Boman, som ses på bilden nedan med famnen full av fynd:

– Jag gillar att vara här, kunna vara med och både lämna ifrån mig det som inte behövs och hitta en hel del fint idag, vilket känns väldigt roligt, förklarar Susan Boman avslutningsvis.