Vid årets företagsgala som anordnas av Luleå Business Region och partners stod Lumire tillsammans med Nordmark & Nordmark som vinnare av priset ”Årets kultur- och samhällsbyggnadspris” som instiftats av fastighetsbolaget Galären. Priset avsåg Hållbarhetshuset, den 600 kvadratmeter stora träbyggnaden som står inom återvinningscentralen. Jenny Widmark, stolt Hållbarhetschef på Lumire (ses näst längst till höger på bilden) säger med eftertryck: ”En ska vilja vara granne med vår återvinningscentral!”
Bild: Luleå Business Awards
Under Luleå Business Awards delas ett antal priser ut för att hylla och uppmärksamma företag i Luleå. Ett av prisen är alltså Galärens årliga Kultur- och samhällsbyggnadspris till den eller de personer, den organisation eller det företag som med konstnärlig gestaltning, arkitektur eller design ger staden liv. Motiveringen lyder:
”Med kreativa och visuella upplevelser har en attraktiv och funktionell plats skapats med stark medvetenhet om återvinning och återbruk. God arkitektur och hållbarhet har genomsyrat allt från byggnader till design, utsmyckning, form, funktion och flöden.
En medveten och nytänkande beställare som haft höga ambitioner och hållit i taktpinnen för ansvaret att uppnå hela projektets tydliga vision. Tillsammans med arkitekten har ett stilrent byggnadsverk skapats. Dess arkitektur har en spännande form och volym, en elegant fasad och ett framträdande skyltfönster som skapar en nyfikenhet om byggnadens innehåll. Interiören är inbjudande med sin rymd och har en flexibel funktion för framtida användningsområden.”
Priset som delas med Nordmark & Nordmark innehåller förutom äran också 50 000 kronor, där Lumires del på 25 000 kronor kommer att gå till att instifta ett nytt stipendium, med fokus på hållbarhetsinitiativ.
Jenny Widmark, Hållbarhetschef på Lumire om att få priset:
– Jag är så otroligt stolt över att vi valt att satsa på det vi ska jobba med, att vi lyft blicken och att vi arbetar för att höja statusen för återbruk. Vi vill att folk ska hitta till oss, att en ska vilja komma till Risslan och Hållbarhetshuset. Det har varit ett otroligt roligt projekt, vi har haft ett fint samarbete med Nordmark & Nordmark, alla fantastiska kollegor, konstnärer, entreprenörer och Luleå kommun. Vi har också valt att återbruka själva i vårt byggande, vilket varit en röd tråd som jag hoppas att Luleåborna ska uppskatta. Det handlar om långsiktig hållbarhet, vilket är vårt envisa grundläggande tänk och vi har byggt in flexibilitet och lösningar som solpaneler. Vi tittat på alla tre aspekter av hållbarhet; socialt, ekonomiskt och miljömässigt och det gäller hela återvinningscentralen.
Vad har varit viktigt för dig som drivkraft för att genomföra detta ovanliga projekt?
– För mig har det varit viktigt att vi gör en återvinningscentral och byggnader som vi är stolta över att visa upp. En ska vilja vara granne med vår återvinningscentral, förklarar Jenny Widmark avslutningsvis.