På senare tid har media uppmärksammat att grundvattennivåerna i Sverige ligger lägre än vanligt, och Lumires Petra Viklund, Chef för Vatten- och avlopp berättar nu mer om hur läget ser ut i Luleå och vad man kan tänka på som enskild individ – framför allt om man har ett sommarboende nära ett mindre vattenverk.
– Vi har haft somrar i närtid när vattenförsörjningen har varit ansträngd, framförallt söderut. Nu ser vi att det även kan komma att påverkas för oss här i norr. I dagsläget har vi inga problem med att vattentillgången inte räcker till. Vid vårt stora vattenverk som försörjer drygt 90 procent av Luleåborna fyller vi också på grundvattenmagasinet med älvvatten vilket innebär att vi inte är lika beroende av den naturliga grundvattenbildningen. En utmaning sommartid kan vara för de små grundvattenverken, vilka överlag är de som påverkas mest vid låga grundvattennivåer, berättar Petra Viklund (bild nedan).
Vilken beredskap finns?
– När det gäller det allmänna vattnet har vi på Lumire ett uppdrag att säkerställa tillgången. Det kan innebära att vi under riktigt torra perioder med hög förbrukning behöver köra vatten med tankbil för att fylla på framförallt de mindre vattenverken.
Kan det bli tal om bevattningsförbud?
– April är oftast den månad som har lägst grundvattennivåer, det är precis innan snösmältningen och när sedan tjälen släpper får vi en påfyllnad. Förhoppningsvis får vi också regn. Men ser vi att det blir en sommar som är väldigt varm och med lite regn och då vi inte fått påfyllnad, då kan det hända att vi kommer att behöva gå ut med begränsningar och förbud – allt för att säkerställa att vi har vatten till det viktigaste.
Vad kan man göra själv som individ?
– För er som kommer att spendera sommaren vid ett sommarställe där ni har kommunalt vatten, vill vi att ni tänker på att hantera vattnet sparsamt. Vattnet är ju till för att vi ska ha till livsmedel och för hygien. Att fylla på pooler och vattna gräsmattor bör göras med stor försiktighet, vilket gäller oss alla i Luleå. Det bästa vore förstås om vattnet inte alls används till sådant, lägger Petra Viklund till, och säger avslutningsvis:
– Du som individ har stor möjlighet att påverka, förbrukningen märks och ger påverkan även som enskild person – framför allt för de som bor nära de små vattenverken.