Ändrad tömningsdag v25
Se driftinformation >>

Hämtning av grovavfall från ditt hem – så går det till

Grovavfall – hit räknas hushållsavfall som är för tungt, skrymmande eller helt enkelt inte passar att samla in i ett kärl eller en säck. Det ska lämnas på återvinningscentralerna, men alla som bor i villa eller radhus i Luleå har också chansen att få det hämtat hemma. Under vecka 20, mellan den 16 – 20 maj hämtar vi ditt grovavfall vid din fastighet – utan extra kostnad. Lumires underhållstekniker Stefan Annernäs berättar mer:

Hur går det till?

– Först bokar du in din hämtning via Lumires Kundservice eller webbplats. Du paketerar avfallet och märker upp det med ”Grovavfall” och ställer det vid dina avfallskärl, så att det står redo under vecka 20 när vi kommer och hämtar det, säger Stefan Annernäs.

Vad kan Luleåborna få hämtat?

– Det mesta, dock inte trädgårdsavfall, vitvaror eller farligt avfall. Men cyklar, madrasser eller en trasig gräsklippare som tömts på olja går bra. Man får lämna max tre kollin, varje del får väga upp till 25 kilo.

Vad händer med avfallet?

– Efter att avfallet samlats in skickas det till Sunderby avfallsanläggning för sortering, så att så mycket som möjligt tas tillvara. Till exempel trä och metaller från en soffa.

Vad kostar det?

– Det är gratis! Vi erbjuder tjänsten två gånger per år till villa- och radhuskunder, som då inte behöver ta sig till en återvinningscentral.

Om jag inte kan vänta till vecka 20, eller behöver hämtning fler gånger?

– Om du behöver hämtning vid ett annat tillfälle eller har större mängder avfall så går det så klart också bra, men då tar vi ut en avgift på 250kr/m3. Du bokar hämtningen via vår Kundservice.

Vill du att vi ska hämta ditt grovavfall? Boka hämtning här.

Bild på en person som står framför en skog. Personen tittar rakt in i kameran.
Stefan Annernäs, underhållstekniker på Lumire