Havets hjältar dyker upp (och ner) igen

I lördags var det dags för dykarklubben Polars årliga arrangemang Plums där ett gäng dykare och aktiva inom klubben samlas för att plocka upp det som inte hör hemma på havets botten under en maxad timme. I år valde Gry Grönbech (bilden) och klubben att fokusera på området vid norra hamn och Bryggan i Luleå. Vi på Lumire är glada över klubbens initiativ och bidrar gärna med en container – som fylldes till brädden.


– Det är positivt för miljön att man plockar upp saker som inte hör hemma i vattnet. De kan innehålla miljöfarliga ämnen som sprids till våra ekosystem och påverkar negativt. Det finns även en säkerhetsaspekt, att människor och djur kan skada sig. Vi är väldigt glada för att dykarklubben Polar hjälper oss i vårt arbete, eftersom vi jobbar för att värna våra sjöar, hav och vattendrag, säger Ulrika Larsson, tf chef för Vatten och avlopp (bilden nedan) inom Lumire.

Bild på människa utomhus i somrig kog
Ulrika Larsson, tf chef vatten och avlopp inom Lumire är glad över dykarklubben Polars engagemang.

Gry Grönbech som tillhör dykarklubben Polar berättar om tävlingen Plums som genomförts ett antal år på olika platser i Luleå:

– Under en timmes tid är det ett antal dykare som är nere i vattnet, och som tar upp det som hittas på botten. Det kan vara allt möjligt som plockas upp; cyklar, varuvagnar, julgranar med mera. Sedan får dykarna berätta om sina fynd på olika kreativa sätt och tävlar på så vis med sina berättelser. Men förstås handlar det om att plocka upp så mycket skräp som man bara kan. Innan dagen avslutades såg vi också till att städa bryggan, vilket verkligen behövdes.

Andreas Lundqvist från Piteå är en av dykarna som deltar i Plums och ser till att det städas under vattenytan.

Området som var utvalt i år gick från Norrbottens teatern till pumphuset. Det var fem par, det vill säga 10 dykare, plus en fridykare på plats. Men det är inte bara stora föremål som plockas upp ur havet:

– Vi kan ju hitta allt möjligt när vi dyker men även idag är det värt att nämna hur oerhört många cyklar som finns i vattnet. Idag lyckades vi hitta en plånbok, som vi återförde till ägaren – det visade sig att den varit borttappad i fem år! En annan historia jag hört om nyligen var att en av våra dykare tidigare hittat ett litet minneskort, som troligen någon som var på bryggan eller kanske tidigare ”Båten BBB” tappat. Tack vare detektivarbete kunde en glad ägare spåras, det var ett par som mycket riktigt tappat det från ett besök på ”Båten”.

Dykparen samarbetar med medarbetare som finns uppe på land, för att bärga allt från julgranar till varuvagnar och möbler.

Det är inte bara på det årliga eventet Plums som dykarklubbens medlemmar samlar skräp ur vattnet, Gry Grönbech berättar att man dyker varje vecka och att man håller utkik, och ser förstås allt som finns i havets djup som inte ska finnas där. Bland annat har de hittat oljetunnor vid ett tidigare dyk och då larmades kommunen. Det finns nätpåsar som klubben använder för att samla skräp så gott det går, och dykarklubben ser effekterna:

– En del av oss reser runt, och lär från andra ställen och många av oss har dykt i många år och blivit intresserade även av miljöfrågorna. Det är så vackert där nere, så det vill man bevara. Det är så rogivande, som att göra yoga under vattnet, berättar Gry Grönbech, dykarklubben Polar avslutningsvis.

En rejäl container behövs när allt som plockas upp från havets botten samlas ihop. Här har Lumire tillsammans med dykarklubben Polar kommit sams om en lösning, och vi är tacksamma över Polars lovord gällande Lumires smidighet och support.

Är ni ett företag eller organisation som är aktiva inom hållbarhetsfrämjande åtgärder, ideellt eller professionellt? Hör av er till oss – kanske kan vi hitta nya, kloka lösningar tillsammans.