Hurra – nu fyller Hållbarhets­huset ett år!

Pernilla Norberg (bilden) är teamledare för Återbruk inom Lumire och kan nu se tillbaka på ett år med Hållbarhetshuset i Luleå och hela 100 000 besök. Lördag 11 februari är det ett år sedan portades slogs upp en solig vinterdag där en lång kö, med glada och förväntansfulla människor väntade på att få komma in. För att saker ska komma till second hand-försäljning krävs det förstås att någon lämnat in sina skatter, och det har Luleåborna gjort med råge – inte mindre än 250 ton kom in till Risslans återbruksmottagning under 2022.


När du ser tillbaka på det här första året – hur går dina tankar?

– Det har varit väldigt lärorikt, att få starta upp en ny verksamhet inom Lumire (den tidigare återvinningsmarknaden på Kronan drevs av Luleå kommuns Arbetsmarknadsförvaltning, red:s kommentar).Vi har haft ett intensivt och roligt år.

Hur har Luleåbornas respons varit?

– De älskar lokalerna och är väldigt positiva. Det finns många stammisar, och en del letar efter guldklimpar – som kan vara väldigt olika utifrån betraktarens öga. Det kan vara märkesporslin, lampor och smycken, berättar Pernilla Norberg.

Inom Hållbarhetshuset kan alla möjliga prylar säljas, från minsta spik till leksaker, kläder och möbler. Besökssnittet ligger på 500 personer, och Hållbarhetshuset har öppet tisdagar, torsdagar och lördagar. Övriga dagar fylls butiken på med nya second hand-prylar. För dig som vill lämna in saker och ting för återbruk, som är hela och rena och som någon annan kan ha nytta av går det fint att lämna in dessa på Risslan och övriga återvinningscentraler (Antnäs, Sunderbyn och Råneå) samt på Returpunkten i centrala Luleå, vid Köpmantorget.

Inte allt säljs via Hållbarhetshuset – vilka fler samarbeten kan du berätta om?

– Oj, vi gör massor av samarbeten och välkomnar fler. Bland annat har vi jobbat med Fritidsbanken i Luleå och Överkalix, dit vi lämnar fritids- och sportgrejer som skidor, skridskor och hjälmar. Vi har också samarbeten med förskolor, dit vi bland annat skickat tyger som de använt i olika pyssel och projekt. Vi har också arbetat med träslöjdslärare och skänkt böcker till Hertsöskolan. När det kom stora grupper av flyktingar från Ukraina skänkte vi kläder till vuxna och barn, samt samlade in blöjor och intimprodukter vilket det rådde stor brist på. Vi har också arbetat med Lulebo för att inreda en studentlägenhet på Porsön.  

Vad ser du fram emot under år två?

– Att fortsätta utveckla Hållbarhetshuset, det finns många idéer. Även om jag är väldigt glad över responsen från Luleåborna och allt vi gjort hittills, finns det mycket kvar att göra. Vi har precis startat.

Sist – hur kommer ni att fira?

– Nu när det börjar bli vårvinter passar vi på att ha riktigt bra pris på sportartiklar lördag 11 februari, där varje sportartikel kostar en krona styck, säger en glad Pernilla Norberg avslutningsvis.