”Kampen om fyndet”

Det var en ovanligt vårlik och solig lördagsmorgon när Hållbarhetshuset äntligen öppnade dörrarna. Kön ringlade lång med ett cirka 150 förväntansfulla Luleåbor som fick se Lumires Hållbarhetschef Jenny Widmark klippa det återvunna bandet, och inviga det 600 kvadratmeter stora Hållbarhetshuset.


Hållbarhetshuset som är skapat av Lumires, är en second hand-butik som även ska användas för träffar och inspiration. Att hålla ihop återbrukets kretslopp, med återbruksmottagningar och second hand-butiker handlar till stor del om att Lumire tar ett större grepp när det gäller att öka kunskapen och möjligheterna för Luleåborna att minimera avfall. Två av besökarna på plats var Evelina Engman och Johan Lindqvist, Luleå som bland annat var ute efter att hitta ett skåp för förvaring:

– Vi skulle behöva ett skåp för sängkläder, handdukar och den typen av saker.

Har det dykt upp något skåp som passar er?

– Inte än, men det känns väldigt välsorterat så det finns mycket som man vill titta närmare på, säger Evelina Engman.

Brukar ni handla second hand?

– Jag brukar inte handla så mycket, jag är här och tränar idag – även när det gäller att lämna in för återbruk. Evelina tycker om det, och har gjort det betydligt mer än mig, berättar Johan Lindqvist.

Vad innebär hållbarhet för er?

– Det är jätteviktigt, att bruka det man har och inte köpa nyproducerade saker som har samma funktion som de man redan har. Det är viktigt för mig både privat och i arbetslivet, berättar Evelina Engman och fortsätter:

– Dessutom blir det väldigt roligt, det är ju kampen om fyndet – det finns ju ofta bara ett exemplar, och man kan köpa det med gott samvete eftersom det är ett återbruk!

Johan Lindqvist tillägger:

– Det känns lite roligt, att hållbarhet får mer fäste som det verkar göra. Många skills och färdigheter som människor i äldre generationer är bra på, som att laga och restaurera blir viktiga igen. Det tycker jag blir det roligaste och bästa.

Vad tycker ni om Hållbarhetshuset som helhet – kommer ni hit igen?

– Absolut! Det är fint, ljust och öppet och man har bra möjligheter att se allt som finns här.

Jenny Widmark, Hållbarhet- och kommunikationschef på Lumire summerar:

– Jag känner mig väldigt nöjd med dagen, och är så stolt över det vi gjort – från planering till öppning. Vi är många kollegor som är här idag och hjälper till, och jag har också många kollegor som jobbat med Hållbarhetshuset ända sedan planeringen startade för flera år sedan. Min förhoppning är nu att fler Luleåbor hittar till oss och till andra verksamheter som jobbar med second hand och som stärker kretsloppet, och ger en längre livslängd på våra saker istället för att köpa nytt. Här kan man hitta unika kläder och saker, som gör att man kan klä sig med en egen stil, och få saker till sitt hem som kommer med en historia.