Vattenläcka på Tingvallsvägen
Se driftinformation >>

Lumire i samarbete med Hertsö­skolan – ny bokvägg på plats

Under en tid har Lumire samlat böcker som kommit in till våra återvinningscentraler, och nu står Hertsöskolans bokvägg klar och de första böckerna är utlånade. Bokhyllan står i matsalen och det blev ett lyft för den – mer levande och mysigt, säger Martin Karlsson som är lärare på Hertsöskolan. Pernilla Norberg, som arbetar med återbruk inom Lumire (bilden) lägger till: ”Vi får in otroligt mycket böcker, så när vi fick frågan om att samarbeta med Hertsöskolan genom att förse dem med litteratur kändes det självklart.”


På Lumires återvinningscentraler lämnas det in mängder av böcker och saker som kommer till nytta för nya ägare. Det kan ske via våra second hand-butiker Hållbarhetshuset eller Samlat, eller via samarbeten med olika organisationer eller skolor som kan få glädje av inlämnade skatter. Lumires Pernilla Norberg arbetar med återbruk och hon berättar mer om samarbetet med Hertsöskolan:

– Forskning säger att läsning har betydelse både för elevernas språkutveckling och för deras förmåga till fantasi och inlevelse. Med andra ord bidrar kontinuerlig läsning till en god förutsättning för en lyckad skolgång och grunden för ett livslångt välmående.  Trots detta ser man dock att lästrenden går neråt och har för många ersatts av mobiler, TV-spel, datorer, sociala medier. Sedan finns det de som inte har så många böcker hemma och för att få eleverna att läsa mera tror jag att det ska vara enkelt och lättillgängligt. Kanske böcker med intressanta omslag eller titlar, något som väcker deras intresse och nyfikenhet, och lägger till avslutningsvis:

– Sådana böcker har vi en uppsjö av i återbruket på Risslans återvinningscentral. Vi är väldigt glada över detta samarbete, att få skänka litteratur och förhoppningsvis bidra till en ökad läslust och läsglädje hos eleverna på Hertsöskolan.  

Nu står den nya bokväggen klar på Hertsöskolan med mängder av böcker på plats.