Vattenläcka på Tingvallsvägen
Se driftinformation >>

Lumire + Tryck i Norrbotten = smart samarbete

Lumires Gabriella Erlandsson (bilden), som arbetar som butikssäljare på Hållbarhetshuset på Risslan är initiativtagare till ett kreativt och smart samarbete med Tryck i Norrbotten. Idén fick hon utifrån att kunderna ibland behöver omslagspapper, som exempelvis inköpt omslagspapper – eller gamla tidningar för att kunna slå in mer ömtåligt second hand, som glas, porslin eller tavlor. Kanske kunde Tryck i Norrbotten, som är en stor tryckproducent ha överblivet papper som kunde användas? Sagt och gjort, kontakt etablerades med Tryck i Norrbottens produktionschef Paul Nilsson som såg fördelarna. Nu är samarbetet ett faktum.


Det är inte bara de stora, tids- och pengakrävande samarbetena som är viktiga för vår hållbarhet. Det finns också många till synes enkla idéer som genomförs och gör stor nytta. När Lumires Gabriella Erlandsson och Evelyn Lindgren kontaktade Paul Nilsson på Tryck i Norrbotten visade det sig nämligen att när tryckeriet använt den allra största mängden av de rikliga pappersrullarna blir det alltid en bit kvar som inte fungerar för maskinerna, som trycker tidningar och olika slags publikationer. Slutet på dessa rullar innehåller ett antal meter papper, som därför kan komma till nytta för Hållbarhetshuset kunder som behöver slå in vissa varor. För att göra det enkelt att dra loss pappret, har även en hållare skapats och nu är det cirkulära samarbetet i full gång.

Du har också idéer gällande den inre rullen som finns inuti pappret. Berätta mer!

– Ja, när jag såg dem fick jag en idé att de kan få ytterligare ett användningsområde när pappret är helt slut, nämligen att de då kan användas på olika sätt; exempelvis genom att man skär ut skåror i dem för att de ska fungera som hållare för tallrikar, tavlor och liknande, förklarar Gabriella Erlandsson och lägger till:

– Kommer bli både snyggt och funktionellt.

Paul Nilsson, produktionschef på Tryck i Norrbotten ses på bild nedan tillsammans med Lumires Evelyn Lindgren. Även han är nöjd med samarbetet:

– Ett bra initiativ av Lumire att återvinna rester från pappersrullar i second hand-butikerna. Det känns jättebra för oss på Tryck i Norrbotten att få samarbeta med Lumire för återbruk av papper.