”Man känner sig som en hjälte”

Under maj månad har tusentals elever från förskolor och grundskolor i Luleå plockat mängder av skräp och deltagit i Håll Sverige rents skräpplockardagar. För att hänga på och stötta initiativet skapade vi på Lumire en egen delutmaning och nu har fyra vinnare korats via lottning, då engagemanget varit enormt stort. Vi säger stort grattis till Bäckhagens förskola i Gammelstad, lågstadiet på Tallkronanskolan, Rutvikskolans mellanstadium och för högstadiet var det Björkskataskolan (ses på bilden ovan) som stod som vinnare. Alla har firats med fika och olika slags vinster som passar utifrån ålder.


”Är det sant? Vann vi?” frågade en glädjestrålande Christina Kero på Björkskataskolan, som ses på bilden nedan tillsammans med Lumires Linn Berglund Pantzare, och berättade om ett stort engagemang bland skolans elever och idrottslärare. Förutom mängder av säckar med skräp hittade eleverna till sin förvåning även en stekpanna och gatuskyltar i naturen. Som en del av priset ingår en prissumma, där eleverna själva tillsammans med elevråd bestämmer en hållbar och rolig aktivitet eller förbättring av skolan.

Det är en solig dag då Björkskataskolans Christina Kero (ses till höger) tar emot pris från Lumires Linn Berglund Pantzare.

Berätta mer – hur har det gått till när ni varit ute och plockat skräp?

– Vi har dels plockat skräp på idrottslektionerna, genom plogging. Begreppet plogging är en sammansättning av orden plocka (upp) och jogga och går ut på att man springer runt i närområdet och tar med sig det skräp som hittas, berättar eleverna Yixi Ang, Unni Omark i klass 7C, och matte/NO och idrottsläraren Victor Nordström (bilden nedan).

På bilden ses Yixi Ang, Unni Omark från 7C och lärare Victor Nordström som tillsammans med övriga elever och lärare på skolan har samlat in mängder med skräp, en del otippade fynd som stekpannor har också hittats i naturen. Björkskatan är vinnare i högstadiets tävling.

När vi fortsätter vår runda för att säga grattis och hylla alla skräpplockande hjältar i Luleås skolor kommer vi till Rutviksskolan, där mellanstadieeleverna även fungerat som mentorer för lågstadiebarnen. Här träffar vi läraren Inga-lill Åström och Elsa Nordvall i klass fyra (ses på bilden nedan), som kan se fram emot en vinst i form av fika och en dag på Teknikens hus till hösten.

– Det är viktigt att plocka skräp för naturens kretslopp. Varje litet skräp som plockas gör skillnad, säger Elsa Nordvall och fortsätter:

– Alla småkryp och djur skulle inte klara sig annars. Vi har plockat skräp vid skolan och har fått ihop en hel del skräp, det vanligaste som vi hittade var papper.

Inga-lill Åström berättar att det ingår naturligt för klassen och skolan att vara noggranna, och att eleverna hjälper även till att hålla koll så att allt skräp sorteras rätt. Undervisningen genomsyras i vardagen gällande att tänka miljövänligt och hur man tar hand om skräp.

Läraren Inga-lill Åström med eleven Elsa Nordvall i klass 4 på Rutviksskolan har haft hjälp av kollegor och barn från både låg- och mellanstadiet i årets skräpplockartävling, som är en variant av den Lumire-galatävling som genomförts under ett antal år.
Tove Sundström, lärare i klass två på Tallkronanskolan berättar om barnens resonemang gällande vad som är skräp eller inte. Vad ska egentligen få finnas kvar i naturen?

På Tallkronanskolan i Luleå, som är en av de nyare skolorna i Luleå och invigdes 2017 är det eleverna i lågstadiet som dragits som vinnare i tävlingen, och förutom fika kommer skolan att få besök av en sopbil till hösten, och får på så vis ännu mer kunskap om hur det går till när allt skräp och avfall ska forslas vidare. Tove Sundström är lärare i årskurs två, och berättar om upplägget:

– Det är så roligt att vi vann, barnen blev superglada! Vi har haft en skräpplockardag, där vi samlade lågstadiets elever och plockade skräp på skolgården. Vi pratade om vad som är skräp eller inte, vad som ska få ligga kvar. Det blev funderingar kring en träplanka som vi hittade, när det finns spikar i – hur ska den då ses? Barnen var peppade och ville samla in skräp, och vara delaktiga. Vi ser att de har en förkunskap, och vi jobbar med detta på lågstadiet så det har ingått i vårens undervisning.

Bland de minsta barnen, på förskolan Bäckhagen i Gammelstad blev det också glada miner när deras insats uppmärksammades och även till Bäckhagen väntar ett besök av en sopbil till hösten samt ett gott fika. Barnen som är i åldern 1 – 5 år har plockat skräp i närheten av förskolan men också tagit sig hela vägen till en återvinningsstation, och även sett till att städa den:

– Det har känts toppenbra, vi har gått all in i år. Vi samlade oss utifrån våra avdelningar, och så fick barnen gå två och två med varsin påse och så fick de plocka skräp i naturen. Det var en hel del som vi plockade vid cykelbanan, och barnen tyckte det var jätteroligt. Ett barn uttryckte sig såhär: ”man känner sig som en hjälte!”, berättar Lillemor Juhlin som är förskollärare på Bäckhagen (bild nedan).

På Bäckhagens förskola mumsar barnen som är i åldrarna 1 – 5 år på festis och bulle, och det är förskolläraren Lillemor Juhlin som ses i förgrunden.

Vi på Lumire tackar igen för den fantastiska uppslutningen och att Luleå elever och lärare hjälpt oss att hålla rent och fint i naturen.