Med återbruk är mycket vunnet

Snart är det dags för studiestart för studenterna på Porsön, och en av de nya studenterna kommer att mötas av en nyrenoverad studentlägenhet på Vänortsvägen 9 på Porsön med secondhand-inredning och husgeråd där Lumire har samarbetat med Lulebo.


Måndag den 15 augusti släpps lägenheten för intresseanmälan via Lulebos webbplats, och idén till samarbetet mellan Lulebo och Lumire har sin bakgrund i att bägge företagen driver samverkansprojektet Returpunkt Centrum som genomförs av Lumire tillsammans med Lulebo, Stadsbyggnadsförvaltningen, Arbetsmarknadsförvaltningen, Diös, Sömnadskollektivet, Röda Korset och PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete).

– Projektet Returpunkt Centrum har som syfte att skapa en mötesplats i Luleå som främjar cirkulär ekonomi, delande och sysselsättning. Och i vårt Hållbarhetshus, som är en secondhand-butik på Risslans återvinningscentral, tar vi emot möbler och husgeråd. Vår personal på återbruket har sett ut saker som skulle passa i den här studentlägenheten och sedan inrett med möbler, inredning och husgeråd, berättar Jenny Widmark, Hållbarhets- och kommunikationschef vid Lumire.

För Lulebo som drivs av att verka långsiktigt och hållbart är pilotprojektet med second hand-inredning i lägenheten på Vänortsvägen intressant ur flera perspektiv:

– Lulebos hus och lägenheter ska stå sig i många år och vi lägger betydande resurser på att bygga, renovera och förvalta utifrån ett långt tidsperspektiv. Som enskild individ kan vi också bidra till ett hållbart leverne på olika sätt, menar Lulebos marknadschef Eva Holmberg och fortsätter:

– Återbruk är en trend som har vuxit starkt de senaste åren. Allt från lampor till mattor går från att vara bortglömda eller bortkastade till att ta plats i våra hem igen. Det är precis det vi har gjort i lägenheten på Vänortsvägen. Där har vi inrett med möbler, porslin, glas, bestick och en del pynt från Hållbarhetshuset på Lumires återvinningscentral.

Det är Lumires medarbetare som arbetar med återbruk som spanat efter möbler och saker som kan passa väl in i en nybliven students lägenhet.

Sängen och en fåtölj i lägenheten är helt nya och Lulebo säkerställer att textilier som har använts är tvättade innan de kommer in i lägenheten. I det här fallet rör det sig om gardiner och prydnadskuddar. Och Lulebo är inte främmande för att inreda fler möblerade studentlägenheter med återvunna möbler och husgeråd.

– Faller det här väl ut kan det bli så och då kan olika lägenheter få olika stil. Vi tror att det skulle uppskattas av studenterna. Plus att vi tillsammans bidrar till att göra även husens insidor ännu mer hållbara, konstaterar Eva Holmberg avslutningsvis.

(Text/källa: Lulebo)