För ungefär ett år sedan startade ett nytt projekt på Hertsö IP för att testa miljövänligare material på en konstgräsplan. Just att använda konstgräsplaner förlänger fotbollssäsongen i Luleå och Norrbotten rejält och med nya lagkrav på gång gällande förbud av gummigranulat, som är vanligt förekommande, är det av stor vikt att hitta nya lösningar. Lumire deltar i projektet tillsammans med LTU, Luleå kommun och Lulebo och från LTU:s sida har en delrapport i form av ett examensarbete av Julia Tornberg nyligen redovisats.
Jurate Kumpiene, Professor i Avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet är handledare för Julia Tornberg, LTU som läst programmet Civilingenjör Naturresursteknik (ses på bild nedan) och som har genomfört studien. Här berättar hon mer:
– En av våra studenter på LTU, Julia Tornberg, har följt upp kvaliteten på vatten som har passerat de tre fotbollsplanen: en med gummigranulatet, en med krossade olivkärnor och en med en mineral belagd med en typ av termoplast. Fokus har legat på spridning av partiklar. Det vill säga hur mycket partiklar som sprids med vattnet. Även laktester (lakvatten beskrivs ofta som vatten från nederbörd, som sedan kan spridas vidare, red:s anmärkning) på dessa material har gjorts i labbet för att se om dem lakar några potentiellt skadliga ämnen såsom tungmetaller.
Vad har analyser och mätningar visat och vilka slutsatser dras i slutredovisningen?
– Mätningar visade att alla tre materialen lakar försumbara eller icke-detekterbara halter av metaller, medan det finns en viss skillnad på hur mycket partiklar som sprids från fälten. Med det menas att från det gamla fältet med gummigranulatet spreds det mer partiklar än från de nya fälten med alternativa material. Dessutom innehåller gummigranulatet plastartiklar, spridning av vilka inte är önskvärt, säger Jurate Kumpiene och fortsätter:
– Julias slutsats är att baserat på denna studie anses de båda alternativa materialen vara bättre lämpade som fyllnadsmaterial på konstgräsplaner än gummigranulatet, med hänsyn till miljömässiga aspekter.
Vad har ni för önskemål gällande fortsatt arbete och forskning, vilka effekter skulle det kunna ge för miljön?
– Uppföljning av de alternativa materialen under en längre tid skulle önskas för att se om materialen inte börjar slitas och spridas, särskilt det mineralbaserade materialet som är belagd med plast. Om materialen stannar på fotbollsplan länge, skulle mindre påfyllning behövas vilket skulle spara på miljö genom minskade transporter och materialkonsumtion. Det är också viktigt att veta hur spelare upplever olika material och om deras acceptans av något sämre teknisk prestanda, om sånt finns, skulle kunna kompenseras av mer miljövänliga materialegenskaper, förklarar Jurate Kumpiene.
Just spelarnas uppfattning om grusets känsla och hur det upplevs, vet Lumires vd Per Ekervhen (ses på bild nedan tillsammans med Patrik Bylin, Luleå kommun) lite mer om:
– Det ena materialet, som har sand som grund har blivit omtyckt men mer utvärdering behövs. Vi ser att åtminstone när det gäller den typ av barn- ungdoms och spontanfotboll har det tyckts vara ett fullgott material som spelarna har uppskattat och båda planerna är väl använda. Roligt att så mycket spontanidrott har skett. Vi är också glada att andra kommuner har visat intresse och är nyfikna, det välkomnar vi varmt.
Varför är det viktigt för Lumire att delta i denna satsning?
– För oss handlar det om att hitta nya sätt, nya beteenden som är mer miljövänliga. Kommer det fler intressenter som vill testa nya material, är vi positivt inställda till att testa fler material. Att vi får en fotbollsplan som är en testanläggning, där vi börjar välja bättre materialval, där funktionen är rätt och priset är ok. Att alltfler känner sig trygga i den omställning som sker. Vi ser fram emot den dag då en ny matta används full ut, på fullstor plan med bättre materialval.
Patrik Bylin, Förvaltningschef för Kultur- och fritidsförvaltningen inom Luleå kommun summerar avslutningsvis:
– Nu har fotbollsplanen varit igång ett år lite drygt och vårt nästa steg nu är att göra en utvärdering om hur gruset upplevts att spela på, och även synpunkter från vår personal: hur har det varit att ta hand om driften av gruset? Utvärderingen beräknas vara klar framåt hösten. Förutom att se över hur gruset upplevs är vi medvetna om att nya lagkrav kommer när det gäller utsläpp av mikroplaster, där konstgrus är en utsläppskälla. Det känns jättebra att vi redan har dessa testanläggningar, att vi samarbetar med Lumire och LTU och Lulebo, då har vi chansen att testa fler nya material i mindre skala – innan det börjar användas på många och, eller stora planer. Nya infill kommer att presenteras, något som är viktigt inte bara för Luleå utan för hela världen.