Efter beslut i kommunfullmäktige höjs avfallstaxan samt taxan för vatten och avlopp (VA) för Luleå kommun. Höjningen gäller från 1 januari 2025 och genomförs för att hantera ökade kostnader.
Enligt beslutet höjs bruknings- och anläggningsavgifterna i taxan för vatten och avlopp. Brukningsavgiften består av en fast del och en rörlig del och beror på hur mycket vatten som används i ett hushåll. För en normalstor villa höjs brukningsavgiften med cirka 100 kronor per månad och cirka 60 kronor per månad för en lägenhet i flerbostadshus.
– De senaste tio åren har Luleå kommun gjort stora satsningar, som har bidragit till ökade kostnader, i form av ett nytt vattenverk, nya huvudledningar i projektet Östra länken samt satsningar på befintliga ledningar för att möjliggöra en trygg hantering av vatten och avlopp för kommunens invånare, säger Petra Viklund, VA-chef.
Ett enkelt sätt att hålla koll på sin vattenförbrukning är att ladda ner Lumires app. I appen går det att se både månads- och årsförbrukning av vatten.
Miljöstyrd avgift
Avfallstaxan höjs för att möta ökade kostnader för insamling, transport och behandling av avfall inom insamlings-, återvinnings- och återbruksverksamheten.
Den nya taxan innebär en höjning av grundavgifterna med 25 procent, hämtnings- och behandlingsavgifterna höjs generellt med 5 procent och avgifterna för avfall från enskilda avloppsanläggningar och fettavskiljare med 10 procent. För en villa ökar kostnaden med 23-39 kronor per månad beroende på hur ofta restavfallet töms.
För villor och fritidshus gäller en procentuell, miljöstyrd avgift beroende på hur ofta restavfallet töms, vilket ska få fler att sortera och återvinna mera och därmed minska mängden restavfall.
Lägre än snittet
Trots höjningen kommer avfallsavgifterna för kommunen att vara lägre än snittet, både i jämförelse med närliggande kommuner och hela Sverige.
– Våra investeringar är nödvändiga för att möjliggöra en hållbar avfallshantering för hela Luleå kommun. Höjningen av taxan beror på att kostnaden för avfallshanteringen har ökat samtidigt som Lumire har fått ett större insamlingsansvar och från 2025 även för textil, säger Ola Cederholm, återvinnings- och avfallschef.
Minska avfallet och sänk kostnaden
Genom tre enkla åtgärder är det möjligt att minska avfallet, ge nytt liv till gamla förpackningar och spara pengar när kärlet för restavfall inte behöver tömmas så ofta.
- Sortera och återvinn matavfall, förpackningar och tidningar
- Minska storleken på restavfallskärlet
- Ändra tömning av restavfall till var fjärde eller åttonde vecka
Fakta: Nya taxor för 2025
Det är taxorna som styr vilka avgifter Lumires kunder får betala för avfalls- samt vatten- och avloppstjänster. Taxorna ska täcka Lumires kostnader och bolaget ska inte gå med vinst.
Avfallstaxa
Avfallstaxans grundavgifter höjs med 25 procent, hämtnings- och behandlingsavgifterna höjs generellt med 5 procent och avgifterna för avfall från enskilda avloppsanläggningar och fettavskiljare med 10 procent. För en villa ökar kostnaden med 23-39 kronor per månad eller 276-468 kronor per år beroende på hur ofta restavfallet töms.
För villor och fritidshus gäller en procentuell höjning beroende på hämtningsintervall, vilket ska bidra till bättre sortering och minskat restavfall. Vid hämtning av restavfall varannan vecka gäller en höjning med 10 procent, var fjärde vecka 5 procent och var åttonde vecka 2,5 procent.
Vatten- och avloppstaxa (VA)
Brukningsavgiften i VA-taxan höjs med cirka 100 kronor per månad eller 1 200 kronor per år för en normalstor villa och cirka 60 kronor per månad eller 720 kronor per år för en lägenhet i flerbostadshus.
För anläggningsavgiften är förslaget att höja taxan med cirka 10 700 kronor för en normalstor villa. Anläggningsavgift är en engångskostnad som tas ut när en fastighet för första gången ansluts till det kommunala vatten- och avloppsnätet.
Frågor och svar om avfallstaxa
1. Varför höjs avfallstaxan?
Svar: Avfallstaxan höjs efter beslut i kommunfullmäktige 16 december 2024. Höjningen genomförs för att möta ökade kostnader för insamling, transport och behandling av avfall.
2. När börjar den nya avfallstaxan att gälla?
Svar: Den nya taxan börjar att gälla från 1 januari 2025.
3. Vad ingår i avfallstaxan?
Svar: I avfallstaxan finns den uppsättning avgifter för de tjänster som Luleå kommun tillhandahåller för att ta hand om avfall under kommunalt ansvar i kommunen. Avfallstaxan är en tvådelad taxa som består av en fast del, grundavgiften, samt en rörlig del som är beroende av det abonnemang som väljs.
I grundavgiften ingår bland annat kostnader för administration, till exempel kundservice och fakturering, information, planering samt insamling och återvinning av returpapper via våra återvinningsstationer. Dessutom har du tillgång till återvinningscentralerna där du kan lämna grovavfall och farligt avfall samt återbruk.
Den rörliga delen av taxan ska täcka kostnader för all insamling av avfall under kommunalt ansvar från fastighet, omlastning och transport till behandlingsanläggning och slutligen behandling av avfallet.
4. Hur mycket kommer min kostnad att öka?
Svar: Kostnadsökningen varierar beroende på boendeform och abonnemang.
För dig som bor i villa ökar den totala kostnaden (grundavgift plus hämtning av mat- och restavfall) mellan 23-39 kronor per månad eller 280-462 kronor per år beroende på kärlstorlek och hämtningsintervall för restavfall.
För dig som bor i flerbostadshus så ingår oftast avfallsavgiften i hyran.
För dig som har ett fritidshus ökar den totala kostnaden (grundavgift plus hämtning av mat- och restavfall) mellan 10-13 kronor per månad eller 122-158 kronor per år beroende på hämtningsintervall för restavfall.
För flerbostadshusägare och verksamheter ökar grundavgiften (per lägenhet eller per verksamhet) med 25 procent samt hämtnings- och behandlingsavgifterna med 5 procent.
5. Jag har eget avlopp. Kommer kostnaden för slamtömning att öka?
Svar: Ja. Avgifterna för hantering av slam från enskilda avloppsanläggningar ökar med 10 procent. En ordinarie slamtömning ökar då med 138 kronor, från 1 380 kronor per tömning till 1 518 kronor per tömning.
6. Hur kan jag minska min avfallskostnad?
Svar: Du kan på ett enkelt sätt minska dina kostnader genom att sortera och återvinna ditt avfall korrekt, gå ner i kärlstorlek och glesa ut hämtningsintervallet.
Flerbostadshus kan också minska sina kostnader. Det mest effektiva är att boende sorterar matavfall och förpackningar korrekt. På så sätt behövs inte lika många kärl för restavfall och hämtningsintervallen minskar.
7. Blir det billigare om jag sorterar?
Svar: Ja. Det är billigare att sortera sitt avfall än att inte göra det. Det är också billigare att ha ett mindre kärl och hämtning mer sällan. Väldigt många kunder kan sänka sina kostnader för avfallshanteringen genom att se över sina abonnemang och beteenden när det gäller sortering.
Bor du i villa och byter från ett kärl för restavfall på 370 liter till 190 liter och glesar ut hämtningen från varannan vecka till var fjärde vecka, så minskar årskostnaden med 1 551 kronor. Du som redan har ett kärl för restavfall på 190 liter och ändrar hämtningen från varannan vecka till var fjärde vecka minskar årskostnaden med 539 kronor.
8. Hur mycket är det som är felsorterat i restavfallet?
Svar: I genomsnitt är 60 procent av det som slängs i kärlet för restavfall felsorterat enligt vår senaste plockanalys som gjordes hösten 2022. Den stora andelen av det felsorterade avfallet består av matavfall, förpackningar och returpapper som i stället hade kunnat återvinnas.
Det är dyrt att förbränna restavfall och i pengar räknat uppgår felsorteringarna i kommunen till 8-9 miljoner kronor i onödiga transport- och behandlingskostnader.
9. Vad händer om jag inte sorterar mitt avfall korrekt?
Svar: Om avfallet inte sorteras enligt reglerna kan en extra avgift läggas på din faktura. Syftet är att främja korrekt sortering och minska mängden avfall som går till förbränning.
10. Kommer det fler förändringar i avfallshanteringen?
Svar: Det kan komma fler förändringar framöver, till exempel införande av nya typer av sortering eller insamling, i linje med nationella eller internationella miljömål. Under 2025 får Lumire ett större insamlingsansvar som även omfattar textil.
Frågor och svar om vatten- och avloppstaxa
1. Varför höjs taxan för vatten och avlopp?
Svar: VA-taxan höjs efter beslut i kommunfullmäktige 16 december 2024. Taxan höjs för att möta ökade kostnader för drift, underhåll och modernisering av vatten- och avloppsnätet.
2. När börjar den nya taxan att gälla?
Svar: Den nya taxan börjar att gälla från 1 januari 2025.
3. Hur mycket kommer min kostnad att öka?
Svar: Brukningsavgiften i VA-taxan höjs med cirka 100 kronor per månad eller 1 200 kronor per år för en normalstor villa och cirka 60 kronor per månad eller 720 kronor per år för en lägenhet i flerbostadshus.
Brukningsavgiften består av en fast del och en rörlig del och beror på hur mycket vatten som används i ett hushåll.
För anläggningsavgiften är förslaget att höja taxan med cirka 10 700 kronor för en normalstor villa. Anläggningsavgift är en engångskostnad som tas ut när en fastighet för första gången ansluts till det kommunala vatten- och avloppsnätet.
4. Vad ingår i VA-taxan?
Svar: VA-taxan täcker kostnader för produktion och leverans av dricksvatten, avledning och rening av avloppsvatten samt underhåll av ledningsnätet och investeringar i nya anläggningar.
5. Hur kan jag minska min VA-kostnad?
Svar: Du kan minska din kostnad genom att spara vatten. Exempelvis kan du installera vattensnåla kranar och duschmunstycken, laga eventuella läckor snabbt och använda vatten smartare i vardagen. Genom att ladda ner Lumires app kan du enkelt hålla koll på din vattenförbrukning.
6. Varför måste vi betala för en naturresurs som vatten?
Svar: Även om vatten som naturresurs är gratis kräver det avancerade system och anläggningar för att rena, distribuera och avleda vattnet på ett säkert och hållbart sätt. Taxorna ska täcka Lumires kostnader och vi ska inte gå med vinst.
7. Vad används intäkterna från VA-taxan till?
Svar: Intäkterna används för att säkerställa dricksvatten av hög kvalitet, rening av avloppsvatten, underhåll av ledningsnätet och investeringar i framtidssäkra och miljövänliga lösningar.
8. Vad ska jag göra om jag har en vattenläcka hemma?
Svar: Kontakta omedelbart en fackman eller din fastighetsägare, om du misstänker en vattenläcka, för att åtgärda problemet.
9. Gäller samma taxa för alla fastigheter?
Svar: Nej. Taxan kan variera beroende på typ av fastighet, till exempel villa, flerfamiljshus, eller industri och förbrukningsnivå. Vissa fastigheter betalar en fast avgift plus en rörlig avgift baserad på förbrukning.
10. Vad gör kommunen för att hålla VA-taxan på en rimlig nivå?
Svar: Kommunen arbetar kontinuerligt med att effektivisera verksamheten, minska vattenförluster i ledningsnätet och prioritera investeringar som ger största möjliga nytta för invånarna.