Nyhet – Lumire startar dygnet runt-öppet på återvinnings­­­centraler i Luleå under 2023

Per Ekervhen, vd på Lumire (bilden) kommer nu med en tidig julklapp till Luleås invånare – med start under nästa år kommer Luleåborna att kunna lämna avfall på några av Luleås återvinningscentraler vilken tid på dygnet som helst.


– Vi vet att det är efterfrågat av Luleåborna att det ska bli ännu större tillgänglighet på våra återvinningscentraler, att öka på öppet-tiderna. Ambitionen är att vi ska ha en dygnet runt-öppen lösning på alla våra återvinningscentraler i Luleå och planen är att vi börjar med återvinningscentralerna i Råneå och Antnäs, så kommer Risslan och Sunderbyn därefter, säger Per Ekervhen.

Vad innebär denna lösning?

– För de som vill använda återvinningscentralerna utanför våra ordinarie öppettider kommer vi att erbjuda en enkel men nödvändig utbildning digitalt, det kommer även att finnas möjligheter att genomföra utbildningen med vår personal. Sedan identifierar man sig när man kör in på återvinningscentralen. Väl på plats kommer man att kunna lämna ifrån sig avfall, även om vissa typer av avfall endast kan tas emot då vi har personal på plats. Det beror på att det finns vissa sorter av avfall som är mer känsligt av olika anledningar, och här har vi än inte bestämt än vad som kommer att kunna lämnas under de tider vi inte har personal på plats. Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt att göra rätt för den som besöker oss – även då det är obemannat.

I Piteå finns redan Anytime. Vilka reaktioner och lärdomar har de fått hittills?

– Det har varit positivt för Piteåborna som välkomnat denna lösning, och vår motsvarighet i Piteå – Pireva – har dragit lärdomar som de generöst delat med sig av till oss.

Vilka förväntningar har du?

– Att vi ökar återvinningen i Luleå, det är det viktigaste. Vi vill att Luleåborna ska bli ännu bättre på att lämna in det som ska till återvinningscentralerna och vill ge förutsättningar för att detta ska kunna ske – oavsett vilken tid på dygnet som passar den enskilde.

När sker starten?

– Under 2023 och vi kommer att berätta om detta löpande när vi har mer kunskap om mer exakta datum och upplägg. Då kommer vi även att dela med oss om hur kommer utbildningen går till och vad som krävs av varje person som vill använda denna flexibla lösning, berättar en förväntansfull Per Ekervhen avslutningsvis.