Nytt samarbete – gitarrer till Kulturskolan

Kulturskolan i Luleå har varit till glädje för många elever och skolor under många år. Åsa Gustafsson (bilden) är musikläraren som precis tagit emot ett antal gitarrer som Lumire samlat in på återbruksmottagningen; ett kretslopp tillsammans med, och för Luleåbornas bästa: ”Att vi nu får gitarrer från Lumire, gör att vi kan låna ut dem, vilket är jättebra”.


– Kulturskolan arbetar med konst och kultur tillsammans med skolorna i Luleå kommun. Det innebär bild, dans, teater, media och musik och vi arbetar både i projekt och även det som individen själv vill göra, till exempel att elever kan välja att lära sig spela instrument eller skapa dataspel, berättar Åsa Gustafsson som är musiklärare och specialiserad på sång, både i grupp och individuellt.

Kulturskolan arbetar både i skolan med klasser och grupper, men även utanför den ordinarie skoltiden för elever som spelar instrument exempelvis. De inspirerar och utbildar lärare. Åldersspannet på eleverna sträcker sig från förskolan och upp till gymnasiet.

– Vi har gitarrlektioner på många skolor, och det är oftast från elever som går i fyran och uppåt. Vi hyr ibland ut instrument, som kan vara väldigt dyra att köpa. Att vi nu får gitarrer från Lumire, gör att vi istället kan låna ut gitarrer vilket är jättebra. Vi är jätteglada för att även de som inte kan skaffa en egen gitarr av olika anledningar nu kan låna från oss, berättar Åsa Gustafsson. Vi samarbetar gärna, det är viktigt med framförhållning. Det är alltid barnens behov som är vår utgångspunkt.

Hur gör man för att få prova på instrument, eller sång, som elev?

– Man kan anmäla sig till en kurs, våra kurser är gratis och det är helt okej att även avsluta, det är inget problem. Det som är extra populärt, är piano vilket hållit i sig länge. Även gitarr är väldigt efterfrågat och detsamma gäller för våra danskurser, berättar Åsa Gustafsson och berättar avslutningsvis:

– Något som sker är också att vi skapar nya områden, som dataspel exempelvis. Därför har vi påbörjat projekt i skolorna och även som kvällskurser, man får komma hit och bygga dataspel. Man behöver inte bara vara en gamer, utan kan även skapa spelen. Dataspel kan innehålla så många delar, och vara överskridande som bildskapande i 3D, musik och ljudeffekter och berättande. Dessutom kommer matte in, för programmering, som en naturlig del.

Lumires Alexandra Edling är en av dem som hållit extra utkik efter gitarrer att överlämna till Kulturskolan: ” Jag tycker det är ett superbra initiativ, att vi kan göra detta för ungdomar. Jag stöttar fullt ut att vi ska jobba med denna typ av projekt. Det kan vara till stor hjälp för den som inte har möjlighet att själv skaffa en gitarr, exempelvis.”