Nytt samarbete – Lumire stöttar Fritids­banken i Överkalix

Under våren öppnar Överkalix sin första Fritidsbank, en plats där invånarna kostnadsfritt kan låna fritidsartiklar som exempelvis skidor för en skön dag ute i vårsolen. När vi på Lumire fick frågan om vi kunde hjälpa till med att samla ihop hjälmar, skidor, pjäxor och allehanda sportartiklar sa vi förstås ja. Att samverka med andra kommuner är viktigt för oss, och vi ser gärna att fler Fritidsbanker öppnas. Lumires Ingemar Johansson på Returpunkt Centrum berättar mer:


– Vi har sedan tidigare samlat ihop grejer till Fritidsbanken i Luleå, och så fick vi veta att Överkalix hört av sig och ville starta en egen Fritidsbank. Det vi samlar in räcker till flera ställen, tack vare att Luleåborna är flitiga på att lämna in skridskor och skidor till exempel. Jag tycker att det är bra att de kommer till nytta, det är långt ifrån alla som har råd att köpa grejer – det kan vara dyrt med skridskor och sånt. Dessutom blir det enklare att prova på nya aktiviteter, om man inte behöver köpa all utrustning på en gång – man kan prova på om man gillar det.

Sven-Olof Larsson och Wilson Rojas (bilden ovan) finns på plats i Fritidsbanken i Överkalix och jobbar för fullt för att Fritidsbanken ska kunna öppna upp under våren, när lokalen är färdigställd och all utrustning är på plats:

– Vi hoppas att Fritidsbanken blir omtyckt, och förstås kommer det att bli säsongsbundet vad som kommer att efterfrågas. På vintern vill nog många åka skidor och det har vi bra med, en hel del som kan lånas ut. Längdskidor är populärt nu, här på Lappberget i Överkalix har vi fina spår. Vi har inte än så mycket sommargrejer, men kan tänkas att folk kommer vara intresserade av fotboll, cykla och vandra bland annat. Vi har inlines och stavar för stavgång, men tar tacksamt emot fotbollsskor och andra sportgrejer framöver för vår och sommar, berättar Sven-Olof Larsson och fortsätter:

– Om vi inte fått allt detta från Lumire hade vi aldrig kommit så långt redan nu. Vi fick också ett pingisbord som skolan har fått, som kommer till nytta där. Överkalix är inte så stort, det kan vara svårt att få omsättning på grejer men nu har vi ett rejält utbud på gång.

Vilka uteaktiviteter gillar ni bäst själva?

– När jag kom till Sverige för 30 år sedan provade jag på slalom, och jag har åkt en del slalom och jag har stått en gång på längdskidor. Men det är inget för mig, jag är en sommarpojke, berättar Wilson Rojas med ett leende, och Sven-Olof Larsson tillägger avslutningsvis:

– Jag åker skidor, kör draghund och springer och tränar allt möjligt – helst utomhus.