Forskning och utveckling

Genom att aktivt delta i forskningsprojekt är det möjligt för Lumire att lyfta utmaningar och samtidigt bidra till att skapa ny kunskap som kommer hela samhället till nytta. Satsningen på forskning är en nyckel till att utveckla en hållbar och cirkulär framtid för Luleå.

En procent av Lumires omsättning investeras i forskning och utveckling. Det är en investering både för Luleå kommun och Lumires framtid. Vi arbetar med tre forskningsinriktningar som är ett verktyg för att definiera när Lumire ska ta en aktiv roll i forskning:

  • Hållbarhet och cirkuläritet
  • Säkerhet och resilience
  • Datadriven verksamhet

Pågående forskningsprojekt

ArcticSewlutions

Avloppsvattenrening i glest befolkade regioner med kallt klimat – hur kan vi gemensamt hitta hållbara, resilienta och hälsosamma lösningar? 

ArcticSewlutions-projektet syftar till att samla och skapa information om olika tekniker för avloppsvattenrening, deras effektivitet och egenskaper i glest befolkade regioner med kallt klimat. Dessutom kommer projektet att fylla informationsluckan om förekomsten av avloppsrelaterade nya föroreningar i mottagande vatten (recipienter) inom nämnda regioner.

Målet är att främja utbyte av kunskap och praktiska erfarenheter om avloppslösningar, vilket ger regionala och lokala intressenter den information som behövs för att bedöma och ändra praxis vid behov.

Projektet strävar efter förbättrad avloppsvattenrening i ett föränderligt klimat och varierande geografiska förhållanden för mer resilienta och hälsosamma samhällen.

Projektet är finansierat av Interreg Northern Periphery and Arctic och leds av University of Oulu. Lumire är en av fem projektpartners och representerar tillsammans med Luleå Tekniska Universitet den norra svenska regionen. Andra projektpartners representerar norra Finland, Island och Grönland. 

Projektaktiviteter  
Projektet kommer att studera olika lösningar för avloppsvattenrening under varierande förhållanden i glest befolkade regioner i Grönland, Finland, Island och Sverige. Projektresultaten kommer att hjälpa oss på Lumire såväl som andra kommuner och myndigheter i valet av tekniska lösningar och reningsmetoder som är lämpliga under olika förhållanden.

Vi på Lumire lägger inom projektet en särskilt fokus på utvecklingen av våra reningsverk i Klöverträsk och vid möjlighet också Ängesbyn och Brändön. Där vill vi använda kunskap som vi tar fram under projektet med hjälp av alla projektpartners och med inspiration från de deltagande regionerna.

Hemsida
ArcticSewlutions 

                                                                          
Photo by SimSam on Pexels.

Projektparter 
University of Oulu, Oulu, Finland (Lead Partner) 
Luleå University of Technology, Luleå, Sweden 
Technical University of Denmark, Lyngby, Denmark och Sisimiut, Greenland  
EFLA, Reykjavik, Iceland 
Luleå Miljöresurs AB (Lumire), Luleå, Sweden 

Finansiärer
Interreg Northern Periphery and Arctic 

Projektbudget
1 455 231,05 EUR

Finansiering av Interreg NPA
945 900,17 EUR 

Tidsram  
Startar: 2024-10-01  
Slutar: 2027-09-30  

Ansvarig Lumire  
Torben Bauer

THREADs – ett samarbete för hållbar textilavfallshantering i NPA-regionen* 

Insamling och återvinning av textilier är en utmaning i glesbygden – ett nytt projekt ska bana väg för hållbara lösningar. 

Textilåtervinning i glesbygd står inför stora utmaningar när de nya avfallsdirektiven träder i kraft. Långa transportavstånd, små volymer och kostsamma återvinningstekniker gör det svårt att skapa effektiva system. Detta påverkar avfallsföretagens förmåga att uppnå nationella och EU-mål för materialåtervinning och utsläppsminskning. Samtidigt hämmas textilåteranvändning av en brist på cirkulära modeller, bristande medvetenhet om textilindustrins miljöpåverkan och en utbredd överkonsumtion. 

THREADs är ett projekt, finansierat av Interreg NPA och Region Norrbotten, som syftar till att utveckla hållbara lösningar för insamling och sortering av textilavfall i NPA-regionen. Det leds av Kajaani University of Applied Sciences och Luleå Miljöresurs är en av nio projektpartners.  

Projektet adresserar utmaningar i alla led av textilavfallets hantering – från insamling till återvinning och återbruk– och fokuserar på kunskapsinhämtning och teknikutveckling. 

Projektet har ett övergripande mål: att utveckla en strategi för hållbar textilavfallshantering i NPA-regionen och samtidigt stödja övergången till en cirkulär textilindustri. Genom samverkan med forskare, pilotprojekt och nya partnerskap ska THREADs förbättra kvaliteten på insamlat textilavfall och öka medvetenheten om textilens miljöpåverkan. 

THREADs är ett viktigt steg mot ett mer cirkulärt textilsystem i norra Europa. Genom att möta unika utmaningar i regionen, utveckla teknik och sprida kunskap banar projektet väg för en mer hållbar framtid där textilavfall ses som en resurs. 

*NPA = Northern Periphery and Arctic

Hemsida
THREADs

Photo by Mel Poole, Unsplash.com

Projektparter 
Kajaani university of Applied Sciences, Kajaani, Finland (Lead Partner)  
The municipality of Kittilä, Kittilä, Finland  
Kiertokaari Ltd, Oulu, Finland  
Remiks Husholdning AS, Tromso, Norway 
Western Development Commission, (WDC) of Ballaghaderreen, County Roscommon, Ireland  
University of Borås, Borås, Sweden 
Technological University of the Shannon, FORGE Design Factory, Limerick, Ireland  
Icelandic Textile Center, Blönduós, Iceland  
Luleå Miljöresurs AB, Luleå, Sweden 

Finansiärer 
Interreg ERDF och Region Norrbotten 

Projektbudget  
1,505,194,80 EUR 

Finansiering av Interreg NPA
950,692,46 EUR 

Tidsram 
Startar: 2024-10-01 
Slutar: 2027-09-30 

Ansvarig Lumire 
Jenny Widmark