Vattenläcka på Tingvallsvägen
Se driftinformation >>

Hållbarhet

Att jobba med hållbarhet som högsta prioritet har varit vår kärnverksamhet i många år. Förutom att vår egen verksamhet handlar om återvinning, avfallshantering och att vatten- och avlopp ska fungera och utvecklas är vi ständigt nyfikna på fler samarbeten och upplägg som stöttar Luleå och Luleåbornas möjligheter till mer kunskap och en hållbar framtid.


Det kan handla om Lumiregalan som vi startade 2018, ett samarbete med Kulturskolan där femteklassare i Luleå jobbat med att öka kunskapen om källsortering. Kreativa elever och lärare som skapat film, affischer och som vi bjudit in till galor på Kulturens hus där vi tillsammans känt stolthet över alla fina och kloka bidrag.

2021 startade vi också Minimeringsmästarna tillsammans med Lulebo. Minimeringsmästarna är en nationell tävling där hushåll i hela Sveriget tävlar mot varandra i att minska avfallsmängder under ett år.

Tävlingen vill inspirera hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på avfallet och förstå att vi har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hushållen kommer utmanas i att minska sina avfallsmängder på ett lekfullt och lärorikt sätt. Nu är ett gäng Luleåbor utvalda och förstås kan du följa deras utmaning här på Lumire.

Som helhet handlar det om att det finns många olika vägar till att leva mer långsiktigt hållbart. Och här törs vi lova att det finns många olika sätt, som passar olika människor, företag och organisationer. Vi finns här som lots för att din vardag ska förenklas, samtidigt som du gör en miljöinsats.


Läs mer om…

Projekt & inspiration
De 17 symboler som beskriver de globala målen.
Globala mål
Bild på ett barn som kastar avfall
Barn och unga
Kvalitet & miljö