Vattenläcka på Tingvallsvägen
Se driftinformation >>

För barn & unga

Sopsamlarmonster – lär barnen källsortering

Sopsamlarmonstren hjälper barn och vuxna att källsortera. Varje monster samlar på en fraktion, det vill säga en viss typ av avfall. På den här sidan och på mittavtryck.se kan du lära känna dem.

Barn har ett intresse av att lära och är måna om att göra rätt. Lumire vill tillsammans med förskolor och skolor ta vara på barnens entusiasm och skapa en tidig medvetenhet och ett intresse för vår miljö och hur vi ska leva mer hållbart. Genom att barnen får kunskap om till exempel källsortering skapar vi kunniga och engagerade ”källsorterare” som blir ambassadörer hemma i sin familj. Med ökad kunskap och ett stort engagemang ska vi kunna lämna över ett jordklot till våra barn och barnbarn som det funkar att leva på och som vi är stolta över att ha förvaltat på bästa möjliga sätt.

Sopsamlarmonster älskar att samla på olika typer av avfall. De representerar varsin fraktion vilket betyder grupp eller typ av avfall, och samlar givetvis endast på just den typ av avfall som tillhör just deras fraktion. Sopsamlarmonstren ska på ett roligt sätt förmedla kunskap om de vanligaste grupperna av avfall och hur dessa sorteras. Läs mer på skolhemsidan.


Illustration på sopsamlarmonstret flamman

Flamman

Eld och värme är något som Flamman brinner för. Hon samlar på allt som ingen annan vill ha. Blöjor, diskborstar och nappar, det är grejer det! För några år sedan hade Flamman ett stort jobb med att samla in allt brännbart som människorna slängde fel, det var nästan så att hon brände ut sig. Flamman tycker det är skönt att hon hittat nya kompisar Plastis och Pappis som hjälper henne att samla in alla förpackningar.

Illustration på sopsamlarmonstret kompostina

Kompostina

Bananskal, äppelskrutt eller pasta, Kompostina samlar på de mesta i matväg. Hon vet att det är viktigt att vi minskar matsvinnet därför blir hon extra glad när hon hittar rester som faktiskt inte går att äta. Kompostina är alltid hungrig, och hör du något kurra väldigt högt, ja då är det hennes mage. Hon sprider en ljuvlig doft i gruppen och har därför två följeslagare som aldrig sviker hennes sida – flugorna Bill och Bull! Som den organiska varelse Kompostina är så växer det självklart vackra blommor på knoppen.

Illustration på sopsamlarmonstret pappis

Pappis

Papper finns det gott om, det gillar Pappis som samlar på gamla pappersförpackningar. Flingpaket, skokartonger och gräddpaket är några av hans favoritsaker. Pappis absolut finaste sak är en fruktkartong han hittade när han var liten, han älskar sin fruktkartong så mycket att han alltid bär den med sig var han än ska. Pappis är väldigt lättskrämd, då är det bra att bära en kartong på magen för när han blir rädd då gömmer han sig i sin kartong. Visst är det smart!

Illustration på sopsamlarmonstret plastis

Plastis

Här har ni Plastis som tycker att plastförpackningar är bra att ha. Att bygga uppfinningar och nya leksaker av gamla förpackningar är riktigt skoj. Det bästa av allt, när du samlar plastförpackningar och slänger dem tillsammans förvandlas dem till nya plastprodukter och plastförpackningar! Vilket trolleri. Vid en första anblick kan Plastis framstå som skrämmande med det stora ögat och hornen på huvudet men det är helt fel. Han är väldigt snäll och ganska blyg.