pepparkakor

Hållbara julklappstips

December är den månad som vi konsumerar som mest, både mat och prylar. Men det behöver inte vara så. Varför inte ge bort en hållbar och miljövänlig julklapp? Du kan göra skillnad med din julklapp!

Det finns många julklappar som inte påverkar miljön så mycket. Överraska någon med en upplevelse, ett minne för livet är mycket värt. Ge av din egen tid och hjälp till med barnvakt, städning eller bullbak, det är bara fantasin som sätter gränser.

Men det finns också andra julklappar som verkligen gör skillnad, här är några av dem:

Önska god jul med en tackklapp till någon som gör miljösmarta val varje dag. En julklapp och ett tack till den som åker tåg oftare än flyg, återvinner sina glasflaskor eller väljer eko i butiken. Alla små beslut är faktiskt en del av något större – nämligen kampen för vår natur och miljö. På www.naturskyddsforeningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du tackklappen.  

Med gåvobeviset Ingenting ger du barn på flykt en tryggare framtid och möjlilghet att fler barn får somna mätta, vakna under en mjuk filt och hålla sig varma i vinterkylan. Läs mer på www.raddabarnen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eller varför inte ge bort en get. Genom att köpa en get till en fattig kvinna är du med och sätter igång nåt stort. En get klarar sig i tuffa klimat, de är lätta att föda upp och ger näringsrik mjölk vars överskott kan säljas på den lokala marknaden. Gåvokort finns på www.presentermotfattigdom.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till Världsnaturfonden kan du ge ett bidrag som används för att skydda hotade djur på land och i hav, växter och naturområden här i Sverige och runt om i världen. Läs mer på www.wf.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Wateraid arbetar för att ge världens fattigaste samhällen tillgång till vatten och toaletter. Grundtanken är att vatten är en förutsättning för ett drägligt liv och att tillgång till rent vatten skänker hopp och framtidstro. Läs mer på www.wateraid.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan uppdaterad: 2016-12-21