Parti­sekreteraren på besök: ”Vi måste rädda klimatet”

Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna (ses i mitten på bilden) är på plats i Norrbotten och har ett tajt schema som bland annat innebär dörrknackning på Hertsön. Tid fanns även för ett besök hos Lumire på Risslan i Luleå där Jenny Widmark, Hållbarhetschef (till vänster på bilden) och Per Ekervhen, vd (till höger på bilden) mötte upp för ett samtal om återvinning, återbruk och hållbarhet i stort.


”Vilken bra text i dagens tidning!” kastar en man ur sig i farten när han ser Tobias Baudin röra sig på Risslans återvinningscentral, i samband med besöket på Lumire. Tobias Baudin tackar med glad uppsyn och tar sig tid att träffa ett antal medarbetare inom återvinningen och återbruket, och vi passar på att höra mer om hur det är att vara på plats i hemstaden:

– Det känns superkul att vara hemma på besök, jag försöker hinna med några besök per år – gärna då Luleå hockey spelar hemmamatch. Jag gillar även basket och fotboll, framför tyckte jag om att spela basket, vilket jag gjort tidigare. Men när det gäller att titta på sport, gillar jag hockey extra mycket.

Valrörelsen i full gång – vilka frågor är extra viktiga frågor för Norrbotten, utifrån hållbarhet`?

– För hela partiet handlar det om klimatomställning, det finns enorma möjligheter på olika nivåer. Från att skapa fossilfritt stål till att vi alla måste tänka på klimatet. Vi måste rädda klimatet, och det handlar även om att koppla ihop med jobb och sysselsättning.

Du har fått en dragning om Lumires verksamhet. Var det något som förvånade dig gällande bolagets utveckling?

– Det var en hel del som var nytt för mig, och att så mycket skett på kort tid. Exempelvis nya anläggningen Risslan och att man samlat Vatten och avlopp (VA) inom bolaget. Ett större grepp som passar väl ihop med kretsloppet, säger Tobias Baudin.

Inom Lumire pratar vi om en statushöjning av återvinning och återbruk – varför är det viktigt?

– Vi kan inte ha ett ”slit och släng-samhälle”, vi måste återbruka. Vi kan se att det finns en hype idag, gällande second hand och återbruk, att det det har blivit inne, vilket är positivt.

Vilket är ditt bästa tips gällande återvinning och hållbarhet?

-– Medan jag bodde i Luleå var jag en flitig besökare på Kronan men mitt bästa tips är att se till att använda saker och ting så länge det går, berättar Tobias Baudin.

Jenny Widmark, Hållbarhets- och kommunikationschef på Lumire som träffade Tobias Baudin tillsammans med bolagets vd Per Ekervhen säger avslutningsvis:

– Vi är tacksamma över den nyfikenhet vi möter, att vi får chansen att träffa politiker och alla besök är viktiga när det handlar om att jobba för en mer hållbar framtid. Framför allt är det viktigt att politiken, även på nationell nivå har insikt i vad som händer, hur vi jobbar tillsammans här i Norrbotten. Blickarna riktas norrut och vi vet att både återvinning och vattenfrågor blir oerhört viktiga för alla som deltar i samhällsutvecklingen.