Så går det till när Luleås största pump­station byggs

Roger Lundström, platschef och Ida Söderholm, tillträdande platschef inom NCC och Johan Sandström, projektledare inom vatten- och avloppsprojektet Östra länken berättar mer om hur det går till när en ny pumpstation byggs – en pumpstation som är sista stopp på färden innan vattnet kommer till avloppsreningsverket Uddebo, och som kommer att transportera hisnande 1500 liter vatten per sekund när den är i gång.


– Den stora gropen behövs för att kunna göra betongarbete på tio meters djup, där vi spontat – vilket innebär att skapa en stor stålstomme, själva konstruktionen i detta fall av stål. Ett fundament, tak, väggar och så kommer en pumpstation på plats så småningom, mycket snyggt designad av A och D arkitektbyrå, förklarar Roger Lundström.

Hur har arbetet fortlöpt?

– Arbetet har gått bra, tidplanen hålls och nu har vi gjutit alla plattor, så är grunden klar. Inom kort kommer det att börja synas, även om det dröjer till hösten innan man kan börja se skepnaden av själva pumpstationen, säger Ida Söderholm och lägger till:

– Själva pumpstationen beräknas vara på plats under nästa sommar, och då startar testkörning även om det dröjer innan den är i drift fullt ut.


Varför är just detta sätt att bygga, med spontning extra smart just vid denna plats där Arontorpsviken finns nära?

– Även om det blir en stor grop även nu med spontning, så är det ett väldigt mycket smartare sätt att bygga då vi har just vatten på ena sidan och en trafikerad väg nära inpå andra sidan bygget, och tack vare denna modell kan vi hålla oss tajtare, mer yteffektivt, fortsätter Ida Söderholm och säger fortsättningsvis:

– Förhoppningsvis stör vi inte så mycket för människor och djur i vardagen, trafiken har letts om och vi väntar oss inte så mycket buller då vi är så djupt nere i jorden och arbetar. Ingen kan ramla ner, allt är väl skyddat av skalskydd och stängsel. Skydd både för oss som arbetar här och tredje person.

Pumpstationen, som har namnet P40 är den sista – och största – pumpstationen som passeras innan vattnet når Uddebo avloppsreningsverk, vilket innebär att 1500 liter per sekund kommer att passera pumpstationen när den är i full gång. Pumpstationer behövs för att pumpa vattnet vidare i ledningarna, i den riktning som är bestämd.

– Det gör att allt blir större; större rör, större byggnad och allt blir annorlunda än de övriga pumpstationerna som byggts tidigare under Östra länken-projektet, säger Johan Sandström avslutningsvis.

Vill du se mer? Kolla gärna in NCCs film: