Så städar du ut julen på ett hållbart sätt

Kanske är du inte riktigt redo att lämna julbubblan än, men när så sker har du här en guide över hur det överblivna från julens festligheter ska lämnas vidare. Lumires Urban Olsson (bilden) är Miljöarbetare och har stor erfarenhet av Luleåbornas frågor och funderingar gällande hur allt från granar till fyrverkerier ska sorteras på rätt sätt:


Urban Olsson arbetar som Miljöarbetare inom Återvinningscentralerna och vi träffar honom på Risslan en kall och vacker vinterdag. Efter jul och nyår syns varje år en ökning av besök på Luleås återvinningscentraler och detsamma gäller för alla återvinningsstationer som är placerade runt om i staden. På Lumires återvinningscentraler finns alltid Miljöarbetare redo att hjälpa till med frågor om stort och smått, och ser ett ökat intresse från Luleåborna att sortera rätt och lära sig mer.

När julen dansats ut – vad ska man då göra med sin gran?

– Den sätter man i facket för ris på återvinningscentralerna. Den kan kastas som den är och behöver inte delas upp i mindre delar. En del tror att de ska lämnas i containern för trä, vilket kan låta rimligt men enligt sorteringen ska de gå i facket för ris och inget annat, förklarar Urban Olsson och lägger till:

–Skulle det vara en plastgran som gått sönder eller av någon anledning inte kan sparas ska den kastas i containern för metall vilket är okänt för många, men det beror på att plastgranarna innehåller en hel del metall. När det gäller plastgranar är det viktigt att behålla så länge som möjligt, allt för att öka hållbarheten.

Urban Olsson, Miljöarbetare inom Lumire visar platsen där julgranar ska lämnas in.

Övriga julväxter – julblommor exempelvis?

– De ska kastas i löv- och gräshögen som finns på plats året om på våra återvinningscentraler. Själva växten kan du lägga i kompost eller matavfall hemma, men jorden bör skakas bort. En liten specialare och som vi ser som väldigt positivt är att många vill ge julväxterna ett längre liv och om de sedan ska kastas under sommartid ska de lämnas in bland invasiva växter. Ordet Invasiv står för växter som inte hör hemma här, som kan ge en oönskad spridning och ta plats från övriga växter, berättar Urban Olsson.

Många ökar på sin användning av värmeljus och marschaller under jul och nyår. Hur ska metallkopparna som blir kvar lämnas in för återvinning?

– För båda delar gäller att de ska till metallsektionen, som finns märkt med skylt ”Metall” på återvinningscentralerna. Det fungerar fint att det finns kvar stearin i marshallerna, det vill säga de behöver inte vara helt utbrunna, tipsar Urban Olsson och fortsätter:

– De containers som finns på återvinningsstationerna runt om i staden ska endast ta emot metall i form av förpackningar, som matkonserver till exempel.

Sist men inte minst – vad gäller för raketer, fyrverkerier och smällare?

– Avfyrade fyrverkerier ska till containers som är märkta med skylten ”Energiåtervinning” på återvinningscentralerna. För de som inte har fyrats av ska de faktiskt lämnas in till polisen, många tror att de ska lämnas hos oss på våra återvinningscentralerna men så är det alltså inte, och varför det är så beror på att det handlar om tillstånd och trygghet, säger Urban Olsson avslutningsvis.