Samlat och Returpunkten firar ett år

Lördag 5 mars är det dags för firande när second hand-butiken Samlat och Returpunkten fyller ett år. Butiken fylls med nyheter, vi kör en tävling och bjuder på lite annat gott och blandat. För dig som är intresserad av second hand och återbruk, tipsar vi också om att följa våra konton secondhandbutikensamlat och returpunktcentrum på Instagram. ”Det har varit ett jätteroligt år, människor har visat sitt engagemang” säger Astrid Nordbrandt, butikssäljare på Samlat och Returpunkten.


Returpunkt Centrum och butiken Samlat öppnade dörrarna 5 mars 2021, och syftet med butiken och Returpunkten är att göra second hand, återvinning och återbruk tillgängligt för alla som befinner sig i centrala Luleå. Returpunkten är en slags mini-återvinningscentral för att även den utan bil ska kunna lämna in sitt avfall, som exempelvis batterier och glödlampor.

– Det har varit ett jätteroligt år, och människor har visat sig vara engagerade både hos oss i butiken och via våra sociala medier. Jag själv har lärt mig massor, och tänker på sopsortering och att handla second hand, att återbruka grejer. Har fått en ögonöppnare på vad det innebär att jobba för miljön, och inte göra det som blir dåligt för klimatet, säger Astrid Nordbrandt, butikssäljare på Samlat och jobbar även med Returpunkten.

Viktigt att höja statusen för återbruk

Att göra det enklare med återbruk och återvinning, och att fler upptäcker möjligheterna med att vara cirkulent istället för konsument ingår i Lumires uppdrag. Att så många Luleåbor valt att besöka Samlat och Returpunkt Centrum under året som gått gör oss glada och stolta. Tack vare allt som skänkts, handlats och cirkulerat hjälps vi åt med att göra Luleå ännu mer hållbart.

Projektet Returpunkt centrum genomförs av Lumire tillsammans med Lulebo, Stadsbyggnadsförvaltningen, Arbetsmarknadsförvaltningen samt Diös, Sömnadskollektivet, Röda Korset och PMU.