Sjukhus­clownen: ”Allt sker på barnens villkor”

Ännu ett nytt samarbete har startat, där Lumire stöttar sjukhusclownerna med leksaker och gosedjur som används till att förgylla dagarna för barn som spenderar tid på sjukhus. Vi har träffat Malin Falk, sjukhusclown och produktionsassistent på Lule Stassteater som hanterar verksamheten (foto på sjukhusclownerna, Viveka Österman).


Berätta mer om sjukhusclownernas verksamhet:

– Vår verksamhet startade 2007 på Sunderby sjukhus och sedan 2016 finns vi även på Gällivare sjukhus. Vi är de sjukhusclowner som finns högst upp i norr, så vi har ett stort område. Nästa gäng finns i Umeå, och det finns sjukhusclowner på flera ställen i Sverige. Vi hoppas på att få fortsätta expandera i norr. Under pandemin har vi börjat med digitala besök, och lärt oss nå ut på fler sätt. En grej är att erbjuda sådana möten till exempel till barn som vårdas mycket i hemmet, eller som inte kan besökas. Vore också fantastiskt att fortsätta utöka till fler sjukhus i Norrbotten. Vissa clowngrupper är också hos demensboenden och palliativ vård, så det finns fler grupper att utöka till, berättar Malin Falk.

Hur går ett besök till?

– Först träffas vi med lekterapeuterna på sjukhuset och får en rapport från dem, hur det ser ut på avdelningen och vilka barn som kan lämpa sig för att träffa clowner just den dagen. Då har vi än inte bytt om till clowner, vilket sker därefter. Vi håller till på barnavdelningen och på lekterapin, detsamma gäller både för Sunderbyn och Gällivare. Det är alltid utifrån barnet som vi avgör om vi ska mötas. Alla möten sker på barnens villkor.

Vilka reaktioner får ni?

– Från barnen är det positiva reaktioner, de blir glada och får tänka på annat en stund. De får en stund att glömma bort provtagningar, sjukhusmiljön och där de får känna sig som den som bestämmer. De bestämmer om och när vi kommer in, berättar Malin Falk och fortsätter:

– När det gäller föräldrar brukar det bli en lättnad att vi kommer, vi tar bördan en liten stund från dem och de får se sitt barn skratta, leka och slappna av en stund, Då kan oftast föräldrarna slappna av en stund. Det kan finnas mycket oro på sjukhuset, om vi kan lindra den för en liten stund är det fantastiskt. Vi vill vara med och underlätta för sjukhusen, till exempel genom att distrahera vid en provtagning eller vid sjukgymnastik. Vi vill i största möjliga mån vara med när personalen är med, och när barnen ges olika slags vård.

”Jag tycker det är ett jätteviktigt initiativ, vi väljer ut det vi tror barnen kommer att uppskatta”, berättar Philip Hannu som arbetar på Lumires återbruksmottagning och Hållbarhetshuset.

Vad innebär det att få stöttning från företag, exempelvis från Lumire?

– Det är ju allt, det är tack vare bidrag, stöttning och sponsring som vi kan komma ut och det är tack vare våra partners vi kan göra detta. I Lumires fall handlar det om att vi kunnat fylla våra gympapåsar med leksaker som kommer via Lumire, så att barnen får något att göra, något roligt att tänka på, leka med. Alla som vill bidra till denna verksamhet är välkomna, säger Malin Falk avslutningsvis.

Malin Falk, produktionsassistent och sjukhusclown – då vid namn Elsa, tar emot lådor med leksaker och gosedjur från Lumire som sedan packas i gympapåsar som lämnas över till barnen vid besök.