Slut på fastfrusna påsar i kärlen – tips från Lumire

Snö, is och vinter för oss i Luleå några månader till. Annica Sundberg, (bilden) som arbetar inom Kundservice på Lumire har uppmärksammat att fler undrar över vad man kan göra för att undvika att kompostpåsarna fryser fast i kärlen, och då riskerar att inte lossna när sopbilen kommer för tömning. – ”Ett tips är att man skakar kärlet lite försiktigt. Att hålla kärlen rena, lättillgängliga och så snöfria som möjligt är en finfin samverkan mellan Lumire och Luleåborna. Allt för att avfallshämtningen ska fungera på ett smidigt sätt”.


Berätta mer – vad kan ske nu när det är kallt och omväxlande väder gällande kompostpåsar i kärlen?

– Detta är något som är viktigast för villaägare, som har ett brunt och ett grönt kärl på gården. Det som kan hända nu när det är kallt är att påsarna fryser fast, det vill säga att de fastnar i själva kärlet och lossnar inte när sopbilen kommer och tömmer kärlen, säger Annica Sundberg och fortsätter:

– Varför detta händer är på grund av att kompostpåsarna ofta kan vara något fuktiga när de placeras i kärlen, vilket gör att de kan fastna.

Vad kan man göra själv som villaägare, för att det inte ska ske?

– En bra idé är att se till att påsen är frusen innan den läggs i kärlet. Till exempel genom att ställa ut påsen inuti en hink med lock, på bron. När påsen är frusen kan den sättas i kärlet. Det går också fint att sätta påsen i frysen.

Finns det något som Lumires chaufförer gör för att få loss påsarna vid tömning?

– Absolut, med hjälp av bilens upphämtningsarm ser de till att göra en lättare skakning men den får inte vara för kraftig, då kan kärlen gå sönder. Skulle ett kärl gå sönder vid tömning, men missas av våra chaufförer, och det upptäcks av dig som fastighetsägare, är det vi på Lumire som står för reparation eller utbyte. Du kan enkelt använda Mina sidor för att anmäla reklamation av ett visst kärl, och det är toppen om du även beskriver själva skadan, tipsar Annica Sundberg avslutningsvis.

Saknar du en kompostbehållare? Du är välkommen att hämta en behållare på Lumires huvudkontor på Storheden, Murbruksvägen 4 på helgfria vardagar mellan klockan 7 – 16. Det går också bra att hämta på Risslans återvinningscentral, i byggnaden där Kundcenter finns tillsammans med mottagning för hemelektronik och farligt avfall.