Sopbilsbesök på schemat

I våras stöttade vi på Lumire Håll Sverige Rents stora skräpplockartävling genom ett eget initiativ, där många skolor i Luleå kommun valde att delta. Bland vinnarna fanns Tallkronans lågstadie och Bäckhagens förskola i Gammelstad, dessutom har vi hälsat på hos Rutviks lågstadie och förskoleklass. Förutom en fikastund fanns ett besök av en sopbil – med möjlighet till att få provsitta i förarsätet – med i vinstpaketet. Lumires Anders Eriksson, driftledare inom hushåll (bilden) är glad över det stora intresset och barnens nyfikna frågor.


Eva Niska och Monica Nyberg, lärare på Tallkronanskolan (bild nedan) berättar:

– Barnen är väldigt medvetna, och blir glada och stolta över sig själva när de plockar skräp, och kommer gärna och berättar om det. Att få besök av sopbilen är spännande för barnen.

Anders Eriksson, driftledare för hushåll inom Lumire berättar mer om Lumires initiativ:

– Det är viktigt för oss att hälsa på förskolor och skolbarn för att öka intresset för sortering, och få en chans att prata om varför det är viktigt.

Vilket slags intresse möter ni hos barnen?

– Det är förstås lite olika beroende på barnens ålder. Allt från frågor om vilket lufttryck det är för sopbilens däck till vart soporna tar vägen. Ett barn frågade om vart komposten tar vägen, vilket handlar om att mycket av det blir till matjord, via en deponi. I en framtid kan det tänkas bli till gas också. Men för nu kommer det vidare till våra gräsmattor, och på alla möjliga vis som vi behöver jordpåfyllnad.

Något som var extra intressant för dig?

– Ja, riktigt roligt att höra att skolan i Rutvik väger matavfallet, resterna som slängs i matsalen och att de lyckats nå en minskning av hushållsavfall. Det gör oss glada att höra, och gör stor nytta, säger Lumires Anders Eriksson, driftledare för hushållen i Luleå.

Lisa Lindfors, Bäckhagens förskola (bild ovan) är också en av vinnarna och säger att i vardagen handlar det ofta handlar om kompostering som sker vid lunch, och att så fort de är utomhus pratar de om och noterar skräp som finns kastat. Många barn pratar om sortering hemma, och att fortsätta samtalet inom förskolans värld blir då naturligt:

– Barnen är medvetna, men det krävs också att vi aktivt behöver uppmärksamma deras tankar och frågor. Vi bygger på olika delar tillsammans, säger Lisa Lindfors avslutningsvis.