Kön ringlade lång utanför Vetenskapens hus och inte mindre än 350 vuxna och barn kunde räknas in när nygamla kläder skulle byta ägare. Ett hållbart – och roligt – sätt att uppdatera vårgarderoben, smart för både den egna ekonomin och vår miljö. ”Så välsorterat, känns jättebra att vara här”, berättade en av besökarna, Angela Pettersson, som ses i mitten på bilden ovan med mamma Carina Nyström till vänster och svärmor Kerstin Lind Pettersson till höger.
Att anordna klädbytardagar, ofta i lite mindre skala har skett under ett antal år och intresset att gå på clothes swaps eller klädbytardagar ökar. För Lumire, och second hand-butiken Samlat var det nu första gången som det skedde i större skala, tillsammans med Naturskyddsföreningen och partners. Just att samarbeta och se andra aktörer inom hållbarhetsområdet som kollegor snarare än konkurrenter, är en anledning till att det går att samla 350 Luleåbor en solig vårdag. En dag för att lämna in de kläder som inte längre används eller behövs, och på så vis få botanisera bland det som andra lämnat in, ger både glädje och är klokt för vår miljö.
– Vi är väldigt glada över det stora intresset, och det bekräftar det vi trodde oss se: Luleåborna har suktat efter en dag som denna, berättar en nöjd Evelyn Lindgren, Lumire och second hand-butiken Samlat (bild nedan).
Några som också var nöjda var trion Carina Nyström, Angela Pettersson och Kerstin Lind Pettersson. Angela, som fått med sig både mamma Carina och svärmor Kerstin visade fynd, och berättade att det var inte helt enkelt att välja bland alla inlämnade kläder:
– Det känns jättebra och organiserat att vara här, så välsorterat redan när vi kom in. Så fin lokal också. Jag har varit på klädbytardagar förut, men inte på ett så här stort arrangemang. Jag är klart mer av en cirkulent nu, har knappt köpt nyproducerade kläder på flera år, säger Angela Pettersson och Carina Nyström lägger till:
– Det var första gången för mig, det är jätteroligt och ett bra initiativ. Jag kommer att gå på fler klädbytardagar.
Varför intresset ökar nu och alltfler deltar, tror både trion beror på att det blivit mer inne med second hand, och att folk är mer miljömedvetna. Någon som också delar den uppfattningen är Sofie Bucht, som anordnat klädbytardagar, ”swap for change” sedan tidigare, vilket startade för cirka 10 år sedan. Idén var även då att samarbeta med aktörer, och få ruljans. Det har blivit lättare att nå människor, anser hon och även att fler män har blivit involverade – det finns en större målgrupp, säger Sofie Bucht, (bilden nedan):
– Tidigare kan det ha funnits barriärer, en slags motvillighet, att man var rädd att få skräp och utslitet. Men så ser man att det är hög kvalitet, och det har skett en statushöjning. Idag har det blivit ”fulare” att överkonsumera, säger Sofie Bucht och önskar att det ska bli fler arrangemang av den typ och storlek som skedde på Vetenskapens hus.
Även om det fanns mängder av kläder på plats, kanske någon behövde hjälp med enklare lagningar eller få tips om re-make för att få plagget att passa perfekt. Därför fanns även hantverkare Marie Karlsson på plats, via Region Norrbotten för att hjälpa till med enklare lagningar och ge inspiration:
– Jag har sytt upp ett antal byxor, och hjälpt till med med lite smått och gott, berättar Marie Karlsson avslutningsvis (bild nedan).
1 svar på ”Succé för stora klädbytardagen”
Kommentarer är stängda.