Ändrad tömningsdag v25
Se driftinformation >>

/

Tänk att vi bor i Sveriges bästa kommun

Ja, så är det faktiskt, när tidningen Fokus tillsammans med undersökningsföretaget Infostat i somras rankade kommuner runt om i landet utifrån ett antal kriterier som skola, vård och omsorg, jobb och karriär, privatekonomi och offentlig ekonomi var det just vår stad som stod som vinnare. Andra faktorer som bedömdes var infrastruktur, utbud och trygghet. Det är ju fantastiskt roligt, och runt om i  staden delades glädjeyttringar och stolta delningar på sociala media. Men som tidningen också frågade – varför vill då inte fler flytta till Luleå?

Krönika av Per Ekervhen, VD på Luleå Miljöresurs AB


Porträttbild på en man som tittar rakt in i kameran.

Att förändra bilden av något tar tid och kraft, och kräver insikt. Ibland sägs det av vi människor, det vill säga vi människor som är lyckligt lottade nog att få välja själva, flyttar endast av två anledningar – studier/jobb eller kärlek. Det som får oss att stanna kvar handlar om att få känna sig som en del av ett sammanhang. Vänner och familj, ha ett jobb och en vardagssysselsättning och kunna få utöva något intresse. Något som de flesta av oss kan skriva under på att vi behöver. I Luleå är vi nu i ett läge då många nya arbetstillfällen behöver fyllas och vi kan få chansen att välkomna många människor från olika platser och länder.

Modiga människor som kan tänka sig att ta ett stort kliv och flytta till Sveriges bästa kommun. Tänk om vi tillsammans kan göra så att fler som kommer också vill stanna här, kanske kommer det också att göra att vi själva mår bättre och utökar vår egen vän- eller bekantskapskrets?  

Etablerade industrier  i Luleå har gjort fantastiska framsteg,  det finns spännande startups och både vi, övriga kommunala bolag och vår kommun arbetar fokuserat med att möjliggöra för de som finns här, såväl för att kunna välkomna nya företag. Våra verksamheter som handlar om vattenförsörjning, återvinning och avfallshantering kommer att vara fortsatt viktiga för både privatpersoner och företag i Luleå. Det kommer att bli tufft, ta plats och byggas på många ställen. Då kommer det att vara viktigt att påminna oss om varför det sker, varför vägar stängs och leds om och varför tung trafik tar plats omkring oss. Allt för att vi vet att vi måste ställa om, göra beteendeförändringar och hitta nya lösningar för vårt klimats skull.

Men allt är ju inte tufft – nya idéer och möjligheter skapas. En nyhet från oss på Lumire är förstås att vi öppnar våra återvinningscentraler i Antnäs, Råneå och på Risslan för självservice dygnet runt.

Kanske hittade du inte det du sökte på second hand och handlade därför nya möbler som byggdes ihop sent en lördagskväll, och blev kvar med stora förpackningar som du vill lämna på söndagmorgon klockan 06.30? Du är så välkommen! Rensat trädgårdsavfall under påskledigheten? Bara att köra in när du vill.

Sist kanske ni undrar – vilken är Sveriges näst bästa kommun? Svaret är Umeå. Det är i norr det händer.

Per Ekervhen, VD Lumire