Tvätta rätt för bilen och miljön – vinn en gratis biltvätt

Visste du att det finns en nationell biltvättarhelg? Den sker nu i helgen, den 23 – 24 april. Eftersom vi på Lumire arbetar med hållbarhet, bland annat med vårt vatten- och avloppssystem i Luleå vill vi uppmärksamma och tacka dig som väljer att tvätta din bil på någon av de miljöanpassade tvättanläggningar som finns i Luleå. Du som tvättar din bil på OKQ8 eller Circle K (mer information nedan) under helgen får därför chansen att vinna en gratis biltvätt och miljöanpassade tvättprodukter.


Det bästa alternativet för att tvätta bilen på ett så miljövänligt sätt som möjligt är att använda en automatisk biltvätt eller en gör-det-själv-hall. De här anläggningarna är utrustade med oljeavskiljare och reningsutrustning som tar bort det mesta av föroreningarna från tvättvattnet.

Luleåborna – topp tio i Sverige på hållbar biltvätt

Enligt riksorganisationen Hållbar Biltvätts mätning 2021 fick Luleå kommun en hedrande placering som en av Sveriges tio bästa kommuner, gällande hållbar biltvätt. I år hoppas vi återigen på ett gott resultat. Därför anordnar vi under helgen en tävling tillsammans med med OKQ8 och Circle K i Luleå. Du som tvättar din bil i de miljöanpassade tvätthallarna på OKQ8 på Roberstviksgatan och Banvägen samt Circle K på Domarvägen och Banvägen har under helgen att möjlighet att vara med och tävla om gratis biltvätt och en tvätthink fylld med miljömärkta bilvårdsprodukter, på den station du valt.

En svart bil åker genom en biltvätt
En automatisk biltvätt tar bort det mesta av föroreningarna från tvättvattnet.

Varför är det viktigt att tvätta bilen i en biltvätt/tvätthall?

Även om alltfler ser till att tvätta sin bil på en biltvätt eller liknande ställe sker alltför många biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav och kan i värsta fall nå de badstränder och badvatten vi har i Luleå:

– Våra dagvattenledningar är byggda för att leda bort regnvatten från våra vägar och övrig mark. Det finns normalt ingen rening för kemikalier och annat i dagvattenledningarna utan allt vatten rinner tillsammans med föroreningarna ut i sjöar och vattendrag, säger Jenny Bergman, VA-ingenjör på Lumire.

Människa utomhus i vinter skogsmiljö
Jenny Bergman, Vatten-och avloppsingenjör
på Lumire.