Uppgradera din vår­garderob på vår klädbytar­dag

Lördag 23 april mellan klockan 10.00 och 15.00 är det dags för en klädfest där inga pengar byter händer, bara kläder som kommer till nya, nöjda ägare. Det är dags för klädbytardag i Vetenskapens hus och ingen föranmälan krävs.


För dig som känner dig ny på denna typ av återbruk och cirkulärekonomi, går det till på följande vis: mellan klockan 10.00 och 12.00 sker inlämning av sommar- och vårkläder till barn och vuxna, sådant som är urvuxet eller som inte används men som är helt och rent. Det vill säga, kläder som någon annan kan ha nytta och glädje av. Den som lämnar in kläder får också möjlighet att välja upp till tio plagg, med start 12.00.

– Att byta kläder med varandra är bra både för plånboken och miljön. Utifrån min uppfattning blir det här den största klädbytardagen som sker i Luleå i år, och vi får dagligen in människor till vår butik som frågar om klädbytardagen, säger Evelyn Lindgren, som är en av de butiksansvariga på second hand-butiken Samlat i Luleå.

På plats finns också en hantverkare som hjälper till med mindre lagningar och tips. Klädbytardagen arrangeras av Lumire med second hand-butiken Samlat, Naturskyddsföreningen Luleå, Studiefrämjandet och Region Norrbotten.