Vad är en LTA-pumpstation? 

En LTA-pumpstation, eller Lätt Tryck Avlopp, är en typ av avloppssystem som används för att effektivt transportera avloppsvatten från hushåll och verksamheter till det kommunala avloppsnätet. Detta system är särskilt användbart i områden med varierande topografi där naturligt självfall i ledningen inte är möjligt.


Hur fungerar en LTA-pumpstation?

En LTA-pumpstation består av en pump som skapar ett tryck i avloppsrören, vilket gör att avloppsvattnet kan transporteras i uppförsbacke eller över långa avstånd till närmaste avloppsnät. Systemet säkerställer att avloppsvattnet når reningsverket på ett säkert och effektivt sätt.

Klicka för en större bild

Fördelar med LTA-pumpstationer

  • Effektiv transport: Klarar av att pumpa avloppsvatten över långa avstånd och uppförsbackar.
  • Flexibilitet: Kan installeras i områden med varierande terräng.
  • Kostnadseffektivt: Mindre behov av omfattande grävarbeten jämfört med traditionella avloppssystem.

Installation och Underhåll

Installation av LTA-pumpstation

Installationen av en LTA-pumpstation kräver professionell hjälp för att säkerställa korrekt placering och anslutning till det befintliga avloppsnätet. Installationen ska genomföras av en entreprenör med LTA-pumpstationsexpertis för att undvika merkostnader för fastighetsägare samt Lumire.

Underhåll av LTA-pumpstation

För att säkerställa att din LTA-pumpstation fungerar optimalt, är det viktigt att genomföra regelbunden rengöring och underhåll. Som fastighetsägare bör du:

  • Spola rent stationen: En gång per år bör du spola rent pumpstationen från smuts och fett. Detta kan enkelt göras med en trädgårdsslang.
  • Visuell inspektion: Kontrollera stationen regelbundet för att upptäcka eventuella blockeringar eller andra problem som kan påverka pumpens prestanda.

Vid större problem eller tekniska fel med din LTA-pumpstation ska du kontakta Lumires kundservice på 0920- 25 09 00.


Vem ansvarar för vad?

Fastighetsägarens ansvar

Innan driftsättning

Fastighetsägarens ansvar:

  • Gräva och placera pumpstationen. Val av placering sker i samråd med Lumire.
  • Dra VA-ledningar till pumpstationen och till förbindelsepunkten.
  • Dra elledning till pumpstationen, larmenheten och kopplingslådan.
  • Bekosta eventuell ombyggnad av fastighetens elcentral, uppgradering av huvudsäkringar eller andra arbeten i samband med detta.
  • Montera kopplingslåda med huvudbrytare på fasad utomhus samt montera larmenhet inomhus.
  • Följa råd och anvisningar.

Efter driftsättning

Fastighetsägarens ansvar:

  • Sköta tillsyn av pumpstation och larm.
  • Rapportera driftstörningar och larm omgående till Lumire.
  • Bekosta elförsörjning av pumpstation och larm.
  • Betala för ev. uppvärmning av spillvattenledning från fastighet ut till förbindelsepunkt.
  • Stå för kostnader för service och underhåll av pumpen orsakat av felhantering.
  • Hålla LTA-pumpstationens lock låst med bult och mutter så att ingen riskerar falla ned i pumpstationen (OBS! Använd inte hänglås).
  • Se till att elförsörjningen till LTA-stationen är påslagen, även vid längre frånvaro eller kallställning av huset.
  • Skotta och sanda runt pumpstationen när Lumire planerar driftarbete.

Lumires ansvar

Innan driftsättning

Lumires ansvar:

  • Leverera och bekosta pumpstationen, larmenhet, pump och kopplingslåda med huvudbrytare.
  • Godkänna placeringen av pumpstationen och höjden på brunnslocket ovanför marknivå.
  • När Lumire godkänt installationen driftsätter Lumire pumpen.

Efter driftsättning

Lumires ansvar:

  • Laga eller byta pumpen vid problem som inte är orsakade av felhantering.
  • Regelbunden underhåll och service.

Infoblad

Vi har samlat den viktigaste informationen rörande LTA-pumpstationer i vårt infoblad till fastighetsägare.

Installation av LTA

Beställning av LTA-pumpstation

När du betalat din faktura för anläggningsavgiften kan du beställa din LTA-station. Normalt är leveranstiden ungefär två veckor, beställ din station i så god tid som möjligt. Beställning av LTA-station sker via kundservice@lumire.se . Märk gärna ämnesraden med: Vatten och avloppsproduktion – beställning av LTA-station


I ditt meddelandet är det viktigt att du anger: 

  • Ditt namn 
  • Fastighetsbeteckning
  • Telefonnummer till dig som gör beställningen 
  • Önskat leveransdatum av lätt-tryck-avloppsstation 
  • Om fler inloppstätningar önskas för 110 millimeter rör respektive 160 millimeter rör anges detta vid beställning. Standardleverans innehåller en  inloppstätning för rördiameter 110 millimeter.

Leverans av LTA-pumpstation

Lumire levererar LTA-pumpstationen hem till din fastighet under dagtid. I paketet ingår pumpsump, kopplingslåda, larmenhet, pump, förhöjningshals, kopplingsdetaljer samt styrenhet med vippa. 

Installation av LTA-pumpstation

Lumire ansvarar för att vid anslutning till LTA-system tillhandahålla LTA-pumpstation eller motsvarande inklusive pumpenhet som förblir Lumires egendom. Det är vi på Lumire som bestämmer antal och vilken slags av pumpenhet som ska användas samt svarar för installationen av pumpenheten.

Fastighetsägaren bekostar och anordnar schaktning och eventuellt övrigt arbete på den egna tomten för att kunna etablera en frostfri förläggning av LTA-stationen inom fastigheten. Även elinstallationen ska anordnas och bekostas till LTA-stationen i enlighet med fabrikantens anvisningar, det vill säga elanslutning mellan fastighetens elcentral och kopplingslådan och LTA-stationen.

Färdiganmälan, Innan du börjar installera din LTA-station uppmanar vi dig att läsa igenom och följa de anvisningar som följer med stationen samt dokumentet Färdiganmälan LTA-station. Dokumentet innehåller kontrollpunkter som ska uppfyllas gällande placering och installation. 

Tips och viktig information:

  • Välj entreprenör med omsorg. Ta reda på att entreprenören har rätt kompetens och erfarenhet av LTA-system. Det kan vara klokt att efterfråga flera offerter för att bilda dig en uppfattning om att kostnaden är rimlig och vad erbjudandet innehåller.
  • Det kan vara en bra idé att gå ihop med grannar och fastighetsägare i närområdet för att göra en gemensam upphandling av entreprenör.
  • Det är endast vatten för bad, dusch, tvätt, disk och toalett som ska ledas till LTA-stationen – inte regn- och dräneringsvatten.
  • Du som fastighetsägare är ansvarig för att skydda pumpen och ledningarna från att frysning.
  • Elanslutningen till elskåpet ska göras av en behörig elektriker.
  • Följ installationsmanualen som levereras tillsammans med din LTA-station och ta hjälp av besiktningsprotokollet för LTA.

När det är dags för driftsättning

  • Senast två veckor innan driftsättning är det dags att kontakta Lumires Kundservice genom att skicka e-post till kundservice@lumire.se. I ämnesraden får du gärna ange: ”Till VA-produktion avlopp – bokning av driftsättning LTA-pumpstation”. I mejlet ska du också ange ditt namn, aktuell fastighetsbeteckning, telefonnummer samt önskat driftsättningsdatum. Tänk också på att fastighetens avloppsledning ska vara ansluten till det kommunala nätet i förbindelsepunkten för att driftsättning ska kunna genomföras.
  • Blanketten Färdiganmälan LTA-station inklusive fotografier som ni fyllt i, överlämnas till den tekniker som utför driftsättningen och Lumire kontrollerar att LTA-pumpstationen är korrekt installerad. Om allt ser bra ut installeras pumpen och systemet driftsätts. Vid installation och provkörning krävs det att elen är påslagen till skåpet med huvudbrytare samt att ni har vatten tillgängligt, med slang fram till LTA-stationen. 
  • När ovanstående moment är slutförda kan ert avloppsvatten börja ledas till det kommunala nätet istället för till din gamla avloppslösning. Efter anslutning till det kommunala ledningsnätet för avloppsvatten, som innebär att befintlig avloppsanläggning ska tas ur bruk och sluttömmning av slam ska genomföras. När det gäller enskilda avloppsanläggningar är det endast Lumire som utför. Du kan boka sluttömning på telefon 0920 – 25 09 00 eller genom att mejla oss på: kundservice@lumire.se 

Tänk på att det är viktigt att inte koppla in spillvattnet i förtid, vilket kan leda till i stopp i avloppet eftersom stationen inte skickar avloppsvattnet vidare till de kommunala ledningarna. Skulle sanering behöva utföras bekostas denna av er som fastighetsägare.

Att tänka på när LTA-pumpstationen är igång

Spola en större mängd vatten genom pumpstationen genom att öppna en kran och låt den spola i 20-30 minuter om du ska lämna fastigheten under en längre tid. Exempelvis när du stänger ditt sommarboende för säsongen eller under en längre semester. Annars riskerar material som finns kvar i ledningen att sedimentera, vilket kan orsaka dålig lukt och stopp. 

Viktigt att veta är att LTA-stationer är väldigt känsliga för allt annat än Kiss, Bajs och Toalettpapper, som är det enda som får spolas ner i toaletten. Torka ur fett från kärl och pannor innan avspolning för att förhindra igensättning av ledning och pumpbrunn. 

Elförsörjningen till LTA-stationen ska alltid vara på, även om huset kallställs. Om elförsörjningen till stationen stängs av finns det en risk att vatten läcker in vilket kan orsaka översvämning. Pumpen behöver också el för den motionskörning som sker per automatik.

Till varje LTA-pumpstation finns en kopplingslåda med huvudbrytare. Utöver kopplingslådan finns en larmenhet monterad. Kopplingslådan med huvudbrytaren får inte öppnas av fastighetsägaren, däremot ska LARMTEST-knappen på kopplingslådan användas för att säkerställa att batterierna fungerar som de ska, vilket bör ske var sjätte månad. Om batterierna är tomma fungerar inte larmet för strömlös station.

Om LTA-stationen inte är i normal drift kan oftast inget vatten pumpas undan. Stationen har en buffertvolym och därför kan toaletter användas ett fåtal gånger även om aktiva larm finns. För att inte riskera översvämning ska dock användningen av vatten som går ut i avloppet i största mån begränsas. Undvik att exempelvis duscha eller tömma badkar.

FAQ

Vad gör jag vid strömavbrott?

De flesta LTA-pumpstationer är utrustade med ett reservbatteri som säkerställer att pumpen kan fortsätta fungera även vid strömavbrott.

Vid strömavbrott ska helst inget vatten spolas ned i avloppet förrän strömmen kommit tillbaka. För att kontrollera att anläggningen har ström ska LARMTEST-knappen på kopplingslådan tryckas in med jämna tidsintervall. Hur ofta är upp till dig som fastighetsägare att avgöra, men om stationen är strömlös kan den inte pumpa och inget larm kan aktiveras.

Kontrollera om stationen har ström enligt nedanstående punkter:
  1. Håll in LARMTEST-knappen på kopplingslådan. Om larmet hörs och den röda lampan på larmenheten lyser får anläggningen ström. Ingen åtgärd krävs.
  2. Om larmet och lampan inte aktiveras, kontrollera den egna säkringen i fastigheten.
  3. Om säkringen i den egna fastigheten fungerar ber vi er kontakta Lumires kundcenter, telefon 0920 – 25 09 00.

Vad gör jag vid larm?

Vid larm kommer den röda lysdioden att tändas och ett tjutande ljud hörs när ett fel har uppstått. Kontrollera att stationen är strömsatt och att ingen propp har gått. Säkerställ också att inte frysning skett eller att ett främmande föremål spolats ned. Vid larm ska helst inget vatten spolas ner i avloppet förrän felet är avhjälpt. Tryck på RESET-knappen om du vill tysta ljudlarmet. Observera att den röda lysdioden släcks först när felet är avhjälpt. Kontakta Lumires Kundservice på telefonnummer 0920 – 25 09 00.

Hur ofta behöver en LTA-pumpstation servas?

Som fastighetsägare bör du genomföra en årlig rengöring av din LTA-pumpstation för att säkerställa dess funktionalitet. Större service och tekniska kontroller ska utföras av en professionell tekniker vid behov.

Kan jag installera en LTA-pumpstation själv?

Det rekommenderas starkt att anlita professionella för installationen av en LTA-pumpstation. Felaktig installation kan leda till ineffektiv drift och potentiella miljöproblem.

Vad ska jag göra om pumpen slutar fungera?

Om pumpen slutar fungera eller inte fungerar normalt, ska Lumire kontaktas omgående. Försök inte att reparera pumpen själv, eftersom detta kan orsaka ytterligare skador. Om felet inte är orsakat av felhantering av fastighetsägaren är Lumire ansvariga att byta eller laga pumpen.