Koknings­rekommendation

När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderas du att koka vattnet innan det ska drickas eller användas till matlagning. Information om detta skickas ut via sms, webbplats och sociala medier.  


Anledningen till att vattnet kan behöva kokas är oftast att vattnet av olika anledningar inte distribuerats fram till kranen med en jämnt tryck, till exempel om det uppstått ett brott på en vattenledning. Kokning dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter. Vid misstanke om att vattnet är förorenat, tas alltid vattenprover som skickas in till laboratorium för analys. När proverna visar att vattnet har en fullgod kvalitet, det vill säga inte påverkar hälsan negativt, hävs kokningsrekommendationen.

Vid kokningsrekommendation:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning  
  • Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt  
  • Det räcker att koka upp dricksvattnet – det behöver inte koka en viss tid  
  • Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare – gärna i kylskåp  

Använd kokt dricksvatten till:

  • Allt dricksvatten som ska användas till dryck 
  • Vatten till kaffe, även till kaffebryggare 
  • Att frysa in is 
  • Att skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas 
  • Tandborstning 

Okokt dricksvatten kan användas till:

  • Tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta. 
  • Tvätta händer och ansikte 
  • Duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada. 
  • Spola toaletten 
  • Diska i maskin på högsta temperatur 
  • Tvätta kläder 
  • Städa och rengöra ytor 
  • Vattna blommor 

Mer information finns på Livsmedelsverkets hemsida. Där finns även information på flera olika språk.