Bild på en person som paddlar kanot i solnedgång.

Förslag på nytt vattenskyddsområde i Jämtön

För att säkerställa rent dricksvatten och skydda Jämtöns grundvattentäkt arbetar Lumire och Luleå kommun med att ta fram ett förslag på vattenskyddsområde i Jämtön.


Dricksvatten är ett livsmedel och en av de viktigaste komponenterna för att uppnå en god livskvalitet. Det är därför viktigt att skydda vattnet mot föroreningar och annan negativ påverkan, både nu och för kommande generationer.

Syftet med vattenskyddsområdet är att säkerställa att Jämtöns vattentäkt har ett tillräckligt skydd för att kunna användas som dricksvattentäkt nu och i framtiden, genom att begränsa risker för försämring av tillgång och kvalitet på dricksvattnet.

Vi har tagit fram förslag på skyddsföreskrifter som ska säkerställa att vattnet skyddas från föroreningar och annan negativ påverkan. Skyddsföreskrifterna ska reglera och motverka verksamheter, hantering och åtgärder som kan medföra risk för vattenförorening och negativ påverkan på råvattenkvaliteten eller tillgänglig vattenmängd. Vattenskyddsområdet och skyddsföreskrifterna kommer även att fungera som ett underlag vid samhällsplanering, tillsyn och prövning.

Förslag på vattenskydd

Det övergripande skyddet för Jämtöns grundvattentäkt behöver stärkas och i dag saknar täkten ett vattenskyddsområde. Efter beslut att Råneå ska förses med vatten från annat håll har Lumire och Luleå kommun återupptagit tidigare arbete med att ta fram ett förslag på vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter.

Enligt lag ska ett vattenskyddsområde även upprättas för allmänna vattentäkter med ett större uttag. För de allra flesta i Jämtön kommer vattenskyddsföreskrifterna inte att innebära någon förändring, men alla måste värna om vattentäkten som resurs genom att visa aktsamhet och återhållsamhet för att inte förorena vattnet eller marken i tillrinningsområdet.

Skyddsföreskrifter

För ett vattenskyddsområde gäller vissa bestämmelser som regleras i så kallade skyddsföreskrifter. Skyddsföreskrifterna ska bidra till att nå syftet med vattenskyddsområdet och är ett komplement till annan lagstiftning. Utgångspunkten för skyddsföreskrifterna är den riskanalys som genomförts för verksamheter och potentiella föroreningskällor i vattentäktens tillrinningsområde.

Jämtön vattenskyddsområde – Skyddsföreskrifter och upplysningar
Vägledning om inrättande och förvaltning av vattenskyddsområden – Havs- och vattenmyndigheten

Avgränsning av skyddszoner

Vattenskyddsområdet är indelat i primär och sekundär skydds­zon. Skyddszonernas gränser har dragits med stöd av utförd riskanalys, utifrån påverkanskällor och de hydrologiska och hydrogeologiska förhållanden som råder inom vattentäktens tillrinningsområde. Skyddsföreskrifterna är en del av arbetet för att förhindra att vattnet som når vatten­täkten förorenas.

Primär skyddszon innefattar det område varifrån transport­tiden för grundvatten till vattentäkten bedöms vara mindre än 100 dygn vid ogynn­samma förhållanden. Sekundär skyddszon har avgränsats så att de områden där huvudsaklig grundvattenbildning till vattentäkten sker ingår i vattenskyddsområdet. Sekundär skyddszon omfattar även områden där strömning mot vattentäkten kan ske genom transport via ytvatten (Jämtöälven) som därefter infiltrerar i grundvattnet.

För sekundär skyddszon sker en uppdelning i sekundär skyddszon A och sekundär skyddszon B. Sekundär skyddszon A omfattar områden som har tillrinning mot vattentäkten genom grundvatten och sekundär skyddszon B områden som har tillrinning via ytvatten.

För de delar av vattentäktens tillrinningsområde som ligger utanför föreslaget vattenskyddsområde bedöms risker, som kan påverka vattentäkten, inte vara så pass höga att skyddsföreskrifter krävs.

Digital karta

På denna karta kan du se förslaget på nytt vattenskyddsområde i Jämtön. Genom att söka på din adress eller klicka runt i kartan kan du få reda på vilken skyddszon som gäller för din fastighet.

Primär skyddszon: Primär skyddszon omfattar det område varifrån transport­tiden för grundvatten till vattentäkten bedöms vara mindre än 100 dygn vid ogynn­samma förhållanden.

Sekundär skyddszon A: Sekundär skyddszon A omfattar områden som har tillrinning mot vattentäkten genom grundvatten.

Sekundär skyddszon B: Sekundär skyddszon B omfattar områden som har tillrinning via ytvatten.


Lämna dina synpunkter

Just nu pågår en dialog där du kan lämna synpunkter om förslaget på skyddsföreskrifter och vattenskyddsområdet i Jämtön. Lämna dina synpunkter senast 30 april 2025 genom att skicka e-post till jamton@lumire.se eller via post märkt Jämtön till:

Lumire
Gårdsvägen 11
973 47 Luleå

Kontakt

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar om förslaget på nytt vattenskyddsområde i Jämtön! Du kan mejla till jamton@lumire.se eller kontakta VA-ingenjör Jenny Bergman på telefon 0920-25 09 00.

Tidslinje som visar arbetsprocessen för nytt vattenskyddsområde i Jämtön.