Servitut, ledningsrätt & nyttjanderätt

Servitut, ledningsrätt och annan rätt att nyttja mark

Lär dig om servitut, ledningsrätt och nyttjanderätt. Vi förklarar hur dessa rättigheter påverkar markanvändning och vad de innebär för dig som fastighetsägare. För att vi ska kunna bygga ut vatten och avloppsledningar behöver vi tillgång till mark. Då behöver vi teckna avtal med berörda fastighetsägare för att få tillträde till marken. I följande sektioner förklarar vi vad detta innebär för dig som fastighetsägare.


Vad är ett servitut?

Servitut innebär att en fastighet använder en annan fastighet på något sätt. Till exempel kan det handla om att använda en väg eller ha en ledning på en annan fastighet. Den fastighet som behöver rättigheten kallas den härskande fastigheten, medan den som tillhandahåller rättigheten kallas den tjänande fastigheten. Servitut gäller inte en specifik person utan skrivs mellan två fastigheter och följer med om fastigheten säljs till en ny ägare. Om inget annat anges gäller servitutet för all tid. Servitutsavtalet är ett skriftligt avtal som skickas till Lantmäteriet för registrering i fastighetsregistret. Det innebär att du men även andra kan se att det finns ett servitut på din fastighet.

Hur påverkar servitut fastighetsägare?


Ett servitutsavtal är knutet till fastigheten och gäller oavsett vem som äger fastigheten. Utgångspunkten för servitut brukar vara att den härskande fastigheten står för underhåll av objektet för servitutet. Den tjänande fastigheten ska inte belastas mer än nödvändigt av servitutet, eftersom det utgör en begränsning för fastighetsägaren att besluta fritt om sin egendom.


Vad är ledningsrätt?


Ledningsrätt liknar ett servitut, men bildas genom en lantmäteriförrättning. Ledningsägaren får rätt att dra en ledning över en annan fastighet eller använda den för att sätta upp ledningstillbehör, exempelvis en pumpstation eller en nedstigningsbrunn. När Lantmäteriet slutför en ledningsförrättning registrerar de den i fastighetsregistret. En ledningsrätt gäller för all framtid och omfattar även en ny ägare till fastigheten. För både ledningsägare och markägare erbjuder servitut och ledningsrätt en lösning för att säkra åtkomsten till ledningarna, samt lägga ner och underhålla dem för all framtid.

Ekonomisk kompensation vid intrång


När vi upplåter mark för servitut och ledningsrätt innebär det ett intrång i fastighetsägarens äganderätt, vilket berättigar till ekonomisk kompensation. Vi beräknar denna ersättning enligt värderingsprinciper, och den kan variera från fall till fall.


Vad är nyttjanderätt?


Nyttjanderätt innebär att någon använder en annan persons fastighet på ett visst sätt, men endast under en bestämd tidsperiod. Innehavaren av nyttjanderätten använder fastigheten enligt avtalade villkor. Ett avtal beviljar nyttjanderätten.

Arbetsområde och dess påverkan


När vi anlägger ny infrastruktur kan vi ibland behöva ett större område än vad servitut eller ledningsrätt tillåter. Storleken på detta område varierar beroende på projektets utförande, inklusive schaktning, materialupplag och transporter. För att reglera användningen av detta extra område, utöver vad servitut eller ledningsrätt tillåter, upprättar vi vanligtvis ett nyttjanderättsavtal. Fastighetsägaren har rätt till ersättning både inom och utanför detta område för eventuell skada eller det som behöver tas bort.

Varför behövs ett stort område?

För att utföra schaktning, förbereda massor och hantera transporter följer vi Arbetsmiljöverkets krav, som styr arbetets utförande. Markförhållandena och djupet på ledningsgraven påverkar också hur mycket utrymme som behövs.

FAQ

Vad är skillnaden mellan ett Servitut och Ledningsrätt?

Sammanfattningsvis är den största skillnaden att servitut skapas genom avtal mellan fastighetsägare medan ledningsrätt skapas genom en formell lantmäteriförrättning. Båda arrangemangen ger långvariga rättigheter som gäller även vid ägarbyten.

Vad kan jag och vad kan jag inte göra när jag har ett servitut på min fastighet?

Anledningen till att ett servitut och en ledningsrätt behövs är för att möjliggöra nedläggning, underhåll och förnyelse av ledningarna för framtiden. Trots att livslängden för VA-ledningar ofta överstiger 75 år, krävs det ändå regelbundet underhåll och ibland reparationer i olika omfattning. Det är viktigt att ledningarna är lättillgängliga vid sådana tillfällen, och därför får inga byggnader uppföras inom servitutsområdet.

Relaterade nyheter

Fler relaterade nyheter

Läs mer om…

Bild på ett barn som skvätter vatten
Lätt-tryck-avlopp
Bild på barn vid en toalett
Avoppsvattnets innehåll
Bild på ledningar
Spillvatten­ledningar
Uddebo avloppsreningsverk
Avlopps­reningsverk

Relaterade nyheter

Fler relaterade nyheter