1992 infördes Världsvattendagen på ett initiativ från FN, Förenta nationerna, för att sätta strålkastarljuset på det livsviktiga vattnet. Något som många kanske inte tänker på är att Lumire faktiskt också är Norrbottens största livsmedelsproducent tack vare att bolaget tillhandahåller dricksvatten till alla Luleåbor. Årets världsvattendag, onsdag 22 mars handlar extra mycket om att påskynda omställningen utifrån att fler ska få tillgång till ett säkert dricksvatten och en trygg sanitet. Att det vatten som används inte ger upphov till sjukdomar eller är farligt för någons hälsa, eller skadar vår miljö. Petra Viklund, Chef för Vatten och avlopp inom Lumire (bilden) berättar mer:
– För oss i Luleå som har gott om vatten, handlar det extra mycket om att säkerställa att vi använder vårt vatten på ett hållbart sätt. Här kan vi göra en insats både som individer, och bolag eller företag. Vi ska kunna rena vårt vatten så vi kan bada i det på sommaren, se till att våra fiskar mår bra och att våra vattendrag är hälsosamma. Att Luleälven ska få fortsätta vara frisk. För att producera dricksvatten går det åt en hel del energi, och här ser vi i framtiden en konkurrens om energin, där en minskad förbrukning leder till mindre energi- och kemikalieåtgång.
Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om vatten?
– En är nog att många tror att allt vatten leds till ett vattenreningsverk, det vill säga även det regn- och dagvatten som finns omkring oss. Men det vattnet leds direkt ut till Luleälven och våra fjärdar, utan att renas. Det är därför det är så viktigt att inte tvätta bilen hemma på gården eller slänga skräp omkring sig i naturen eller på våra gator – det kan slutligen hamna i vår vattenmiljö. Att vara medveten om att även om vi har gott om vatten i Luleå krävs en omfattande process för att rena det till det goda dricksvatten vi har, förklarar Petra Viklund.
Nationellt och internationellt – vilka frågor är viktigast att tänka på för en hållbar vattenanvändning?
– Nationellt handlar det om de omfattande investeringar som behöver göras, både vattenproduktion och ledningsnät som behöver byggas ut och bytas ut. Internationellt handlar det om vår påverkan på klimatet och hur det i sin tur bidrar till häftigare regn i vissa områden och extrem torka i andra områden, händelser som påverkar vattnets tillgång för miljoner människor runt om i världen.
Spelar det någon roll för övriga Sverige, eller världen om vi i Luleå blir mer sparsamma med vatten och tar kortare duschar och spar regnvatten för att vattna våra trädgårdar?
– Ja det gör det absolut. I det lilla perspektivet påverkar vi vårt eget närområde, det är påtagligt för oss. Men en minskad energianvändning, kemikalieanvändning och minskat behov av att bygga ut systemet ger lägre koldioxidutsläpp även för ett större geografiskt område. Det är något som kan bidra till att stoppa klimatförändringarna, säger Petra Viklund med eftertryck.
I Sverige gör vi av med cirka 140 liter vatten per person och dygn. Vad innebär detta och hur står vi oss mot övriga länder?
– Merparten används till personlig hygien, 60 liter går åt till dusch, bad och handtvätt. Cirka 30 liter till att spola på toaletten. Endast 10 liter handlar om kopplingar till mat och dryck. När man ser dessa siffror får många en ny förståelse till varför kortare duschar faktiskt gör skillnad. Ser vi detta som jämförelse till övriga världen saknar tio procent av världens befolkning tillgång till rent vatten, över huvud taget, förklarar Petra Viklund och lägger till:
– Redan idag kan många Luleåbor följa sin vattenanvändning via den digitala avläsaren (just nu har 60 procent digital mätare, 2025 beräknas alla Luleåbor ha tillgång till digitala mätare i hemmiljö som följer förbrukningen, red:s anmärkning) Dessutom följer vi på Lumire vattenförbrukningen hos hushållen genom att vi håller koll på onormalt höga variationer i vattenförbrukningen, vilket kan vara tecken på läckor och då meddelar vi fastighetsägaren. Detta är till nytta både för individen och för oss som samhälle.
Luleå är en vattennära stad. Vilka är dina favoritställen under olika årstider?
– Jag njuter av att vi har vatten centralt, att det finns badstränder som Varvets område i vår citykärna. Där kan man ta sig ett bad både sommar och vinter – vilket jag gör, säger Petra Viklund avslutningsvis med ett leende.