Ändrad tömningsdag v25
Se driftinformation >>

Second hand-butiken Samlat

Onsdag, 12/6
Hög
Medel
Låg
 
08
10
12
14
16
18
20
Data saknas
Genomsnittligt besökstryck
Köpmangatan 40c, 972 33 Luleå
Kundservice – 0920-25 09 00

På Köpmantorget i Luleå hittar du second hand-butiken Samlat, en butik som vi driver i projektform tillsammans med ett flertal olika aktörer. Butiken ska inspirera den inbitne second hand-personen såväl som den som aldrig tidigare sett second hand som ett alternativ. På Samlat kan du hitta utvalda plagg och prylar samt remake och återbruk från någon av våra samarbetspartner. Vägg i vägg med Samlat finns Returpunkt Centrum, där du kan lämna in de plagg och prylar du inte längre använder så de kan leva vidare hos någon annan


Om Samlat:  

En del av Lumires uppdrag är återbruksverksamhet, att få fler att återanvända mer. Syftet är att minska avfallsmängderna och genom att handla second hand eller på något annat sätt dela, låna eller återanvända kläder och prylar med varandra får vi en minskad miljöpåverkan. Second hand-butiken Samlat drivs i projektform av oss på Lumire, tillsammans med Luleå kommun, Lulebo samt Diös. Vi har ett flertal olika samarbetspartners för olika event och aktiviteter som klädbytardagar, kurser och föreläsningar som ska inspirera till att fler upptäcker second hand. På Samlat hittar du främst kläder, accessoarer, skor och mindre prylar – för dig som behöver saker till hemmet som möbler, tipsar vi om Hållbarhetshuset som finns på Risslans återvinningscentral.

Det som säljs hos oss har lämnats in på Returpunkt centrum som ligger vägg i vägg med secondhand-butiken Samlat eller på någon av Lumires återvinningscentraler. Vårt utbud varierar och består av det som lämnas in – vilket gör att utbudet varierar från dag till dag. För det som inte hamnar i butiken Samlat kan det vara kläder och saker som förgyller gratishyllan på Returpunkt centrum eller hos någon av våra samarbetspartners. Exempel på detta kan vara sportartiklar där vi samarbetar med Fritidsbanken som sedan lånar ut skidor, hockeyklubbor med mera eller gosedjur som vi skänker vidare till sjukhusclownerna till deras dagar med barnen på Sunderby sjukhus. Andra som vi samarbetat med är bland annat Röda Korset i Luleå, Sömnadskollektivet, Naturskyddsföreningen Luleå, UF-företag, Svartöstadens Vinylsällskap, LTU Business, Znygg Mia Viltok Studio, Dj Axana och Ove Lindbäck, Northstyle.ish, Malin Åsen, EML Studio och Maj Englund, Luleå Airport och Oh My!

Vill ditt företag eller verksamhet också samarbeta med oss och göra Luleå mer hållbart? Mejla oss gärna på returpunktcentrum@lumire.se

Så gör du för att lämna in kläder och saker  

En bra tumregel när du lämnar in kläder och saker till återbruk är att fråga dig själv om det du lämnar är något du skulle kunna ge bort till en vän, eller något du tror någon annan vill använda? Om svaret är ja tar vi eller någon av de övriga second hand-aktörerna i Luleå gärna emot era gåvor. Du kan lämna in dina plagg och prylar på Returpunkt Centrum som är vägg i vägg med Samlat, det går också fint att lämna på våra återbruksmottagningar på stadens återvinningscentraler. För att veta hur mycket som cirkulerar väger vi alltid det som lämnas in och under 2023 fick vi in inte mindre än 8 000 kilogram återbruk till Returpunkt Centrum. Endast 110 kilogram behövde sorteras som avfall – resten cirkulerade vidare till nya nöjda ägare.

Prissättning och köpvillkor  

På second hand-butiken Samlat kan det finnas plagg i bytes- och lånegarderober, det finns också finnas plagg som kostar några tior såväl som tusentals kronor. Här prissätts varorna i första hand utifrån marknadsmässigt andrahandsvärde samt nypris, skick och efterfrågan och utbudet kan beskrivas som ett mer utvalt sortiment. Allt säljs i befintligt skick, och öppet köp eller bytesrätt gäller inte. Eventuella vinster från försäljning går till verksamheten och de aktiviteter vi genomför tillsammans med våra samarbetspartners och besökare. Vi välkomnar betalning med betalkort, via swish eller Luleå Citykortet.

Tradera  

Ett urval av Samlats utbud kommer att erbjudas på köp- och säljwebbplatsen Tradera från tid till tid. Något som varit efterfrågat av de kunder som inte finns i Luleå eller som av olika anledningar inte kan komma till butiken på Köpmantorget.

Stora klädbytardagarna

Varje vår och höst genomför Samlat och Lumire tillsammans med partners en stor klädbytardag i Vetenskapens hus i Luleå. Här kan du lämna in familjens kläder och skor som är urvuxna eller inte används och som tack får du en biljett som ger dig möjlighet att välja ett antal plagg gratis. Totalt sett har flera tusen personer deltagit och närmare 20 000 plagg har cirkulerat vidare till nöjda ägare. En glad tillställning där alla får känna sig nöjda med nya fynd samt med att ha bidragit till en minskad konsumtion.

Vad är Second hand-butiken Samlat?  

Second hand-butiken Samlat drivs i projektform av oss på Lumire, tillsammans med Luleå kommun, Lulebo samt Diös. Vi har ett flertal olika samarbetspartners för olika event och aktiviteter. Syftet är att minska avfallsmängderna och genom att handla second hand eller på något annat sätt dela, låna eller återanvända kläder och prylar med varandra för att uppnå en minskad miljöpåverkan. På Samlat hittar du främst kläder, accessoarer, skor och mindre prylar – för dig som behöver saker till hemmet som möbler, tipsar vi om Hållbarhetshuset som finns på Risslans återvinningscentral.

Har jag öppet köp/bytesrätt på varor jag har köpt på Second hand-butiken Samlat?  

Vi har inte öppet köp eller bytesrätt. Alla varor säljs i befintligt skick därför ber vi dig att kontrollera dina varor innan köp.

Lägger ni undan plagg/varor från butiken eller det man har sett på lnstagram?  

Vi lägger undan varor som finns i vår butik i en timme (1h). Varor från Instagram; efter överenskommelse via DM.  (OBS! står nu fel på hemsidan.)

Följ oss gärna på Instagram:  

För dig som har Instagram tipsar vi om vårt konto @Secondhandbutiken Samlat. Här visar vi det som på gång och en del av det utbud som finns hos oss. Vi tar gärna emot tips på vad du vill se mer om, nya samarbeten eller klimatsmarta idéer kopplade till återbruk, vi har däremot ingen möjlighet att hålla undan plagg som visas.

Så hittar du till oss:

Vi finns på Köpmangatan 40c på Köpmantorget i Luleå. Åker du kollektivtrafik till stadskärnan är Köpmantorget ett stenkast från Smedjegatan där kollektivtrafiken har sitt nav. Kommer du med Länstrafiken och kliver av vid resecentrum Loet, går du Storgatan fram till gula paviljongen där kan du till vänster blicka ner mot Köpmantorget och våra verksamheter second hand-butiken Samlat och Returpunkt centrum.   

 

Foton av: Elin Parmhed