Störningar ledningsnät dricksvatten Svartöstaden 22/1
Se driftinformation >>

Textil

Ge dina textilier nytt liv – återbruka och återvinn

Från och med 1 januari 2025 måste alla invånare och konsumenter inom EU att återvinna sina textilier och det blir förbjudet att slänga dem i restavfallet. Det nya kravet syftar till att minska mängden textilavfall som går till förbränning och att öka återanvändningen och materialåtervinningen.


Så här sorterar du din textil:

  1. Hela och rena textilier (som kan användas vidare)
    Lämna dessa på en av Lumires återvinningscentraler, där de går vidare till återbruk. Du hittar återvinningscentraler i Råneå, Sunderbyn, Antnäs och Risslan. Du kan också lämna hel och ren textil till andra aktörer, till exempel Röda korset i Södra hamn och Rädda barnen i Norra hamn.
    Exempel: Kläder, ytterkläder, hemtextilier och andra accessoarer i bra skick som kan återanvändas.
  2. Trasiga eller smutsiga textilier
    Dessa lämnar du i särskilda kärl på en av Lumires återvinningscentraler för återvinning. Du hittar återvinningscentraler i Råneå, Sunderbyn, Antnäs och Risslan.
    Exempel: Slitna kläder, smutsiga tyger eller textilier som inte längre kan användas som de är.

Kom ihåg att alla textilier ska vara torra innan de lämnas in, och att textil som ska skänkas vidare ska tvättas hemma först.

Vilka textilier gäller det?

Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, ytterkläder, underkläder och strumpor.
Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

Syftet med det nya lagkravet

Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.

Idag går tyvärr mycket textil till energiåtervinning, det vill säga att det blir till värme och el. En stor del hade kunnat återanvändas, eller om textilen är trasig och utsliten, materialåtervinnas. En färsk undersökning visar att ungefär hälften av det som slängs är textilier som hade kunnat återbrukas.

Den svenska textilkonsumtionen orsakar idag utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Inte helt lätt att förstå hur mycket det är, men vi kan jämföra det med utsläpp från med bil som kör 850 000 varv runt jorden. Då inser vi att det behövs en förändring.

1. Sortera din textil:
– Helt & rent
– Trasigt eller smutsigt

2. Lämna in din textil på Återvinningscentral:
– I behållare för ’Textil’
– I behållare för ’Trasig Textil’

Vad händer med textilierna?

  • Hela och rena textilier sorteras och hamnar i Hållbarhetshuset, Secondhandbutiken Samlat eller går till:
    • Till behövande hjälporganisationer
    • Textilslöjdslärare i Luleå kommun
    • Förskole- och skolprojekt i Luleå kommun
    • Extrakläder till förskola i Luleå kommun i TaGe- garderober
    • Textilt återbruk på Returpunkt Centrum på Köpmantorget i Luleå

  • Trasiga/smutsiga textilier För tillfället tittar vi på en långsiktig och hållbar lösning för både sortering och återvinning. Trasig och smutsig textil kan komma att skickas till aktör för återvinning eller energiåtervinning. Aktör för detta är ännu inte bestämd.
Grafisk ikon av t-shirtar i en trekant

Varför det är viktigt att sortera textilier

Textil- och modeindustrin är en resursintensiv och förorenande bransch. Studier visar att vi använder våra textilier kortare tid, vilket innebär ökad miljö- och klimatpåverkan. Stora mängder textilier slängs idag i restavfallet, både sådant som är helt och sådant som är trasigt, men som kan återvinnas.

Med den nya lagen kan textilier som tidigare blev avfall nu i stället bli en resurs, vilket främjar återbruk och materialåtervinning. Lumire kommer att ha separata kärl för både hel och ren textil samt trasig/smutsig textil på återvinningscentralerna.


Viktig information om Shein-kläder

Kläder från Shein kan innehålla höga halter av skadliga ämnen och vi på Luleå Miljöresurs har därför beslutat att dessa textilier inte ska återbrukas och cirkuleras vidare från oss. Sortera dem som trasig textil. Tack för att du bidrar till en hållbar framtid!

Fördjupa dig i ämnet

Vill du läsa mer och fördjupa dig i återvinning och textilier kan du läsa dig vidare hos våra partners och myndigheter.

Tips för att minska ditt textila avfall

Under 2023 köpte vi i Sverige i genomsnitt 11,4 kilo kläder och textilier per person (här är inte privat direktimport inräknat, exempelvis Shein och liknande), men många av dessa används endast en kort tid innan de kastas eller ersätts. Detta medför en stor miljöpåverkan – både i form av utsläpp och resursförbrukning. Genom att förlänga livslängden på dina kläder och textilier kan du minska deras klimatpåverkan avsevärt. Här är några konkreta tips:

  • Använd dina kläder längre. 👗⏳
    Förlängd användning av kläder är en av de effektivaste åtgärderna. Om vi använder ett plagg i genomsnitt nio månader längre kan dess klimatpåverkan minska med upp till 20-30%.
  • Köp färre nya kläder och prioritera kvalitet. 👚💎
    Investera i hållbara material och hög kvalitet som håller längre. Att minska ditt köp av nya plagg med 50% kan ha en betydande påverkan på din totala textilanvändning.
  • Om du ska köpa – köp andra hand i första hand. 👖🌍 Att köpa begagnat ger klimat- och miljövinster. Fördelarna med second hand är många. Genom att köpa second hand bidrar du till att saker återanvänds och tas tillvara. Visste du att det går otroliga mängder dricksvatten och mycket kemikalier för varje par jeans som produceras? Skulle fler av oss köpa ett par jeans på second hand istället för att köpa ett nytt par skulle vi spara mycket på jordens resurser.
  • Skänk eller sälj vidare kläder som är i gott skick. 🔄👕
    Varje plagg som återanvänds sparar resurser som annars skulle gått åt till att tillverka nytt. I Sverige återvinns cirka 15% av alla textilier – att skänka eller sälja vidare bidrar till att öka denna siffra.
  • Arrangera klädbyten med vänner eller grannar. 👯‍♀️🔄
    En klädbytardag kan vara ett roligt sätt att få in nya plagg i garderoben utan att behöva köpa nytt, och samtidigt minska textilavfallet.
  • Lär dig att vårda och laga. 🧵✂️
    Små reparationer, som att sy fast en knapp eller laga ett litet hål, kan ge dina kläder ett nytt liv. Om du förlänger klädernas användningstid minskar också behovet av att köpa nytt.
  • Vädra. 🌬️👕
    Självklart ska man tvätta smutsiga eller illaluktande kläder, men många gånger räcker det med att vädra. När det gäller kläder av ull är det faktiskt ofta bättre att vädra än att tvätta eftersom ullen innehåller naturligt fett (lanolin) som är självrengörande och håller smutsen borta. Vädra gärna i fuktigt väder, så blir plagget som nytt.
  • Tvätta klokt. 🧺💧
    Genom att använda kläderna längre innan de hamnar i tvättkorgen och välja lägre temperaturer när du tvättar minskar du slitage på kläderna och sparar energi. Kom ihåg att det är mest energisparande att fylla hela tvättmaskinen. Att tvätta vid 30 grader i stället för 60 grader kan minska energiförbrukningen med upp till 60%.
  • Använd klädstrecket. 🌞👗
    Häng kläderna för att torka på ett klädstreck när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  • Skippa sköljmedlet. 🚫🧴
    Sköljmedel kan innehålla kemikalier som skadar både miljö och hälsa, särskilt genom syntetiska doftämnen och svårnedbrytbara ämnen. Prova i stället naturliga alternativ som vinäger eller ulltorkbollar för att hålla kläderna mjuka och minska påverkan på både kroppen och naturen.

Genom dessa åtgärder kan vi tillsammans bidra till att minska Sveriges textila avfall och skapa en mer hållbar klädkonsumtion. 🌱🔄

Visste du?

Inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att den samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system för insamling av textilavfall.

FAQ

Vad innebär de nya reglerna om textilavfall?

Från och med 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Detta gäller inte bara i Sverige, utan inom hela EU.

Det nya kravet innebär du inte längre får kasta trasiga kläder och andra kasserade textilier i ”den vanliga soppåsen”, restavfallet. Textilavfall ska i stället sorteras ut och lämnas till kommunens insamlingssystem.

Vem omfattas av det nya kravet?

De nya reglerna gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, och inte bara i Sverige utan inom hela EU.

Varför införs det nya kravet?

Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng. Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.

Idag går tyvärr mycket textil till energiåtervinning, det vill säga att det blir till värme och el. En stor del hade kunnat återanvändas, eller om textilen är trasig och utsliten, materialåtervinnas. En färsk undersökning visar att ungefär hälften av det som slängs är textilier som hade kunnat återbrukas.

Den svenska textilkonsumtionen orsakar idag utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Inte helt lätt att förstå hur mycket det är, men vi kan jämföra det med utsläpp från med bil som kör 850 000 varv runt jorden. Då inser vi att det behövs en förändring.

Vad är textilavfall?

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:

Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.
Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.

Var kommer jag att kunna lämna mitt textilavfall?

Hela och rena textilier sorteras och hamnar i Hållbarhetshuset, Secondhandbutiken Samlat eller går till:
– Till behövande hjälporganisationer
– Textilslöjdslärare i Luleå Kommun
– Förskole- och skolprojekt i Luleå Kommun
– Extrakläder till förskola i Luleå Kommun i TaGe- garderober
– Textilt återbruk på Returpunkt Centrum på Köpmantorget i Luleå

Trasiga/smutsiga textilier För tillfället tittar vi på en långsiktig och hållbar lösning för både sortering och återvinning. Trasig och smutsig textil kan komma att skickas till aktör för återvinning. Aktör för detta är ännu inte bestämd.

Varför planeras inte ett mer omfattande
insamlingssystem för textilavfall?

Från och med 1 januari 2025 får kommunerna ansvar för insamling av textilavfall. Men inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Därför inväntar Luleå likväl som andra kommuner runt om i Europa ett beslut i frågan innan beslut tas om att bygga upp ett mer omfattande system.

Varför erbjuder ni inte fastighetsnära insamling av
textilier nu när ni ändå ska införa en ny avfallsfraktion?

För att textilierna ska kunna återbrukas eller materialåtervinnas måste de vara rena och torra. Vid fastighetsnära insamling som ju oftast sker utomhus, riskerar de att skadas av fukt och kanske mögla.

Utöver det så finns få synergieffekter med insamlingen av övriga avfallsfraktioner som samlas in fastighetsnära – rest- och matavfall, samt förpackningsavfall.

Kommunerna inväntar också utformningen av ett framtida producentansvar.

Kommer frivillighetsorganisationer fortsatt kunna ta
emot mina textilier som jag tror att någon
annan skulle kunna få nytta av?

Frivilligorganisationer jobbar med att samla in textilier som kan återanvändas. Så ja, du kommer fortsatt kunna lämna in dina textilier – förutsatt att de är hela och rena. Byxor, tröjor och gardiner, till frivillighetsorganisationer. Det som inte du längre behöver eller önskar ha kvar, kan göra någon annan jätteglad!

I Luleå Kommun gäller följande:

Lämna in hela och rena textilier till

– valfri frivilligorganisation
– till våra ÅVC:er: Risslan, Antnäs, Sunderbyn eller Råneå
– en mindre mängd (max två påsar du själv kan bära in till butiken) till Returpunkt Centrum.

Vad kommer att hända med det insamlade textilavfallet?

Efter att textilavfall samlats in är nästa steg sortering. Det är avgörande för att det insamlade textilavfallet efter kontroll, rengöring och reparation ska kunna återanvändas eller materialåtervinnas på bästa sätt.

Textil som ska förberedas för återanvändning sorteras idag manuellt då det kräver professionell kunskap om mode, trender och efterfrågan i secondhandbutiker. Detta är tidskrävande och genomförs endast i liten skala i Sverige. Hanteringen medför också stora kostnader.

Textilavfall som ska materialåtervinnas behöver sorteras på fibernivå. I dagsläget finns bara en anläggning i Sverige för denna typ av sortering, Siptex i Malmö.

Det finns få anläggningar för återvinning av den sorterade textilen, men flera utvecklingsprojekt pågår.

Hur mycket textil konsumerar svenskarna?

I genomsnitt köper varje person 25 nya plagg varje år. År 2023 var konsumtionen av textil drygt 11 kilo per person, och närmare 8 kilo slängdes i soppåsen. Av den textil som slängs beräknas mer än hälften vara i användbart skick, alltså helt och rent.

Hur fungerar textilinsamlingen idag?

Nästan alla kommuner i Sverige har sedan länge samarbete med frivillighetsorganisationer som har behållare, till exempel på återvinningscentraler och återvinningsstationer där allmänheten kan skänka textil för återanvändning. Att återanvända textil är det allra bästa för miljön.

Det nya ansvaret för kommunerna gäller textilavfallet. Ett fåtal kommuner har testat fastighetsnära insamling av textilavfall och en del butiker erbjuder insamling av textilavfall. Kanske har du någon gång lämnat in en påse med textilavfall i samband med köp av nya kläder och då belönats med en värdecheck?

Även om alltför mycket textilavfall hamnar i soppåsen ser vi samtidigt att mer och mer återbrukas och återvinns.

Kan jag påverka klimat- och miljöpåverkan genom
att minska min textilkonsumtion?

Ja absolut! Genom att inte köpa nytt utan i stället se till att dina kläder och andra produkter av textil används en längre tid kan du minska klimat- och miljöpåverkan.

Det är lätt att bli fartblind i sin konsumtion. Modet växlar i en allt snabbare takt, förr kom kanske fyra kollektioner på ett år, nu kommer nya kollektioner löpande. Men, med nya produkter uppkommer nytt avfall och det är inte bara i slutet av en produkts liv som den skapar avfall. Vi brukar prata om det osynliga avfallet, det avfall som uppstår under tillverkningen, som konsumenten aldrig ser. Om vi konsumenter ska kunna agera miljövänligt måste det osynliga avfallet bli synligt!

För att illustrera detta kan du tänka dig att par sneakers. De väger inte mycket mer än 550 gram, men ger upphov till 7 kilo avfall under produktionen. Samma sak gäller för ett par jeans. De väger runt 450 gram men ger upphov till 28 kilo avfall under produktionen. Då förstår du kanske hur minskad produktion och konsumtion skulle kunna minska klimat- och miljöpåverkan.

När livslängden på ett plagg fördubblas minskar klimatpåverkan och vattenanvändningen med nästan 50 procent.   

Vart kan jag vända mig med frågor?

Du är alltid välkommen att kontakta din kommun om du har fler frågor eller funderingar gällande insamling av textilavfall där du bor.
Du hittar också mycket information på sopor.nu, både om textilier och annat avfall, både om återvinning och återbruk.

Varför cirkulerar vi inte vidare Shein-kläder?

Det har visat sig att Shein-kläder kan innehålla höga halter av kemikalier och hormonstörande ämnen, på nivåer som gör dessa produkter olagliga i EU. För att värna om hälsa och miljö tar cirkulerar vi inte vidare dessa plagg för återbruk. I stället ska de sorteras som trasig textil.

Varför har ni tagit beslut på att inte återbruka Shein?

Beslutet har vi tagit efter Greenpeace granskning av produkter från Shein gjorts samt att Kemikalieinspektionen gått ut och varnat konsumenter för köp från Shein och liknande nätbutiker. Vi har på grund av de uppenbara risker som finns för både människa och miljö i de otillåtna ämnen som hittats i klädesplagg från Sheintagit beslutet att vi inte cirkulerar Shein vidare utan att dessa plagg ska gå till energiåtervinning som slutdestination.  

Hur vet jag om ett plagg är från Shein?

Kolla efter märkningen på plaggets etikett. Där står ofta varumärket.

Exempellista på varumärken som säljs under SHEIN:
SHEIN SXY
Emery Rose
DAZY
MOTF
Shein Basics
Glowmode
BOHO FEELS
MUSERA
Petsin
Luvlette
Cuccoo
Romwe
Romwe Men
Cozy Cub
Honeyspot
JNSQ

Vad gör jag med mina Shein-kläder?

Du kan lämna dem som trasig textil på våra återvinningscentraler. Där tas de omhand på rätt sätt.

Hur kan vi som konsumenter tänka kring sajter likt Shein?

Som konsument kan du tänka på är att om du handlar från sajter från ett icke EU-land är det möjligt att produkterna inte uppfyller de krav som finns på den svenska marknaden. Då plaggen beställs via nätet och importeras direkt av oss konsumenter så är det lättare för företag likt Shein att dölja att de inte följer EU-regler som reglerar kemikalier och produktion, eftersom de enda kontroller som görs är stickprov av tullen. Det är därför oklart för oss konsumenter vad produkterna innehåller och det finns stora risker att plaggen innehåller förbjudna och farliga ämnen. Produkterna från dessa sajter kan bryta mot EUs miljöbestämmelser om kemikalier och riskera hälsan för både den som använder produkten och arbetarna hos tillverkare.