Cirkulära veckan – ett alternativ till Black week

Som ett hållbart alternativ till Black friday och Black week har nu Lumire och second hand-butiken introducerat cirkulära veckan, som pågår mellan måndag 21 november och lördag 26 november. Evelyn Lindgren, butiksansvarig på Samlat och Returpunkt Centrum berättar mer:


Cirkulära veckan – vad innebär det?

– Vi vill ge ett alternativ till reor och nykonsumtion. Cirkulära veckan handlar om att byta, göra själv, handla second hand för miljöns och plånbokens skull. En del känner till circular Monday som uppstod som en motreaktion till black Friday (tidigare känd som White Monday, red:s anmärkning) men nu tar vi det steget längre och skapar en cirkulär vecka.

Vad bjuder ni på under cirkulära veckan?

– Det kommer att vara fullspäckat med aktiviteter; veckan drar igång med auktioner på våra plagg via Instagram. Vi gör en hel del styling och visar hur kläderna som finns hos oss kan kombineras, och vi har en fantastisk följarskara på Instagram över hela Sverige. Vi får ofta frågan om även människor utanför Luleå kan köpa kläder från vår second hand-butik vilket vi alltså ser till att ordna i veckan med hjälp av auktioner, berättar Evelyn Lindgren och fortsätter:

– På onsdag ordnar vi tillsammans med frisörsalongen Znygg en klädbytarkväll med fokus på festkläder, inför julens alla högtider och partyn. Veckan avslutas, sist men inte minst, med en föreläsning med Luleås hållbarhetsprofil Sara Olsson, mer känd som Hållbara Sara. Här kommer vi att tipsa om hur en kan aktivera sin befintliga garderob. Efter föreläsningen kommer Hållbara Sara vara kvar hos oss och ge tips om styling. Vi håller till på Returpunkt Centrum och Samlat, vid lunchtid på fredag 25 november.

Varför är det viktigt för Lumire och second hand-butiken Samlat att skapa denna typ av aktivitet?

– Vi ser det som ett bra steg för alla Luleåbor att kunna klättra i den så kallade avfallstrappan, där översta stegen handlar om återbruk och att förebygga/minimera avfall. Att bryta normer och visa på nya sätt och tankegångar inför en mer hållbar framtid. Att ges möjlighet, att aktivt få testa på att göra på ett nytt sätt. Ett exempel som Hållbara Sara kommer att prata om är att se till det vi redan har – hur kan vi använda våra plagg på nya kreativa sätt? Kan vi ”shoppa” i vår egen garderob och upptäcka den på nytt? Då får vi till en påtaglig och aktiv handling som vi kan göra själva, där vi som individer faktiskt gör skillnad, säger Evelyn Lindgren avslutningsvis.