Ändrad tömningsdag v25
Se driftinformation >>

Cookalong med mini­merings­mästare från hela Sverige

Hanna Goding och hennes hund Lora i Luleå tillhör hushållen som är med i Minimerings­mästarna, en nationell tävling som handlar om att minimera sitt hushålls­avfall. I Luleå är det Lumire och Lulebo som driver projektet tillsammans med Natur­skydds­föreningen och det är Göteborgs­regionen och Avfall Sverige som har initierat den nationella tävlingen. Genom olika utmaningar, ny kunskap och inspiration tävlar hushållen mot varandra och nyligen deltog 130 hushåll över hela Sverige i en cookalong – en slags gemensam matlagning där Hanna Olvenmark, som har Instagram­kontot ”Portionen under tian” med närmare 200 000 följare ledde de matlagnings­glada minimerings­mästarna.


Vad är det bästa med att vara med i Minimerings­mästarna?

– Jag har fått nya perspektiv och lärdomar över sånt man inte reflekterat över. I ett tidigare område hade vi fokus på konsumtion och engångsartiklar, till exempel att varför använder en pappersservietter, det blir ju lyxigare med tygservietter. Om en gillar mönster och design finns det mycket variation och vi lever i en tid som alltid ska konsumera och förnya.

Ni har haft en cookalong med Portionen under tian. Berätta mer!

– Det var väldigt trevligt, jag hade tänkt förbereda mig men hann inte riktigt så jag hamnade lite på efterkälken. Hade absolut kunnat göra det på egen hand, men trevligt att göra det tillsammans digitalt. Kändes mysigt och lite utvald, att vi var drygt hundra personer som var exklusiva med Hanna Olvenmark som driver det stora kontot ”Portionen under tian”.

Hur var det att laga mat tillsammans, men ändå via skärm?

– Vi fick receptet på lins-stroganoff i förväg, och så hade jag uppe cookalongen på min laptop vid spisen. Man kunde ställa frågor, och få svar på en gång som exempelvis om man kunde byta ut ingredienser. Skulle gärna göra det igen. Och resultatet blev jättebra!

Bild på dator för gemensam matlagning med cook along
Ett hundratal minimeringsmästare från hela Sverige deltog i cookalong, med Hanna Olvenmark från Instagramkontot ”Portionen under tian”.

Dina tre bästa tips för att leva hållbart?

– Nummer ett är att ha ett köpstopp, om en vill gå hardcore. Jag har haft det i två år, men det går ju att prova att testa en månad för att kolla sina konsumtionsvanor. Tips nummer två är att under en månads tid kolla av dina köp och utgifter och skriv upp dessa för att se vart pengarna går. Och sist: att få mer vardagsmotion, gå istället för att ta bil, ta cykeln vilket är bra både för en själv och för miljön. Det är även för ens eget välbefinnande – gratis träning, berättar Hanna Goding avslutningsvis.