Över 60 ton kläder och prylar kom in för återbruk under sommaren som gick, berättar Lumires Gabriella Erlandsson (bild ovan) när Minimeringsmästarna i Luleå var på besök härom veckan. Minimeringsmästarna, som nu är är inne på slutfasen, har nu fokus på textil och kläder. En rundtur på Risslan och Hållbarhetshuset i Luleå gav både nya idéer, uppkomst till frågor – men också tips från deltagarna hur man kan minska sina inköp.
Det handlar om kunskap och att ändra beteende – vad händer om man köper ett begagnade par jeans istället för nya jeans? Både för det egna jaget och självbilden, men minst lika mycket om förutsättningarna för miljön och människorna som är med och producerar kläderna. Just jeans är väldigt resurskrävande, och behöver otroliga 12 000 liter vatten för att ett endast ett par nya byxor ska kunna produceras.
För Lumire som hanterar hållbarhet och kretslopp både i form av vatten och återbruk, blir textil och cirkulärekonomi en viktig del. Lumires Gabriella Erlandsson, som arbetar med återbruk på Risslan berättar:
– Under sommaren fick vi in 60 ton återbruk till Risslan, och då räknas inte möbler – då skulle det blivit ännu mer. Sedan fick vi en hel del även till våra andra återvinningscentraler. Tack vare att människor lämnar in kläder, textil och saker så kan det gå till Hållbarhetshuset som finns inom Risslans området och till vår second hand-butik i stan, Samlat och komma till nytta för nya ägare. Ett kretslopp där vi hoppas att det förenklar, att det finns möjlighet att både lämna in och även köpa inom samma område för de som besöker Hållbarhetshuset.
Vad lämnar folk in mest?
– Böcker, leksaker, lampor och porslin lämnas in i stora mängder, men vi får även in stora massor av kläder och textil och även större möbler, säger Gabriella Erlandsson.
Hanna Goding (ses längst till höger på bilden ovan) är en av deltagarna i Minimeringsmästarna och är positivt överraskad över hur enkelt det varit att genomföra ett köpstopp av nyproducerade kläder under en längre tid:
– De senaste åren har jag haft kläd-köpstopp. Jag har sett att jag ändå får nya kläder, är man öppen så kommer det tydligen till en ändå, säger Hanna Goding med ett leende. I somras höll jag i en klädbytarkväll med ett gäng kompisar, alla blev av med något och alla hade med sig något (för dem) nytt när de gick hemåt. Jag kommer absolut att hålla i klädbytarkväll igen, berättar Hanna Goding avslutningsvis.
Fakta Minimeringsmästarna:
Minimeringsmästarna är ett initiativ från Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige. Upplägget och tävlingen finns över hela Sverige, där Luleå är den mest nordliga kommunen. Här är det Lumire, Lulebo och Naturskyddsföreningen som är sammanhållande . Det handlar om att genom olika träffar och utmaningar minska sitt avfall och få större kunskap, allt för ett mer hållbart liv.