Ändrad tömningsdag v25
Se driftinformation >>

Minimerings­mästarna fortsätter resan

Sedan i höstas har ett antal Luleåbor antagit en utmaning – att minimera sitt avfall. Upplägget finns på ett antal platser i Sverige och i Luleå har vi den mest nordliga gruppen. Allt avfall vägs vid ett antal tillfällen och vid den senaste träffen korades en vinnare för delen som handlat om matsvinn och rester – Hanna Goding. Nu fortsätter nästa del som handlar om delande: vad innebär det för gruppen?


Det är Lumire och Lulebo, som tillsammans med Naturskyddsföreningen som driver upplägget och tävlingen i Luleå som har olika delområden som grupperna fokuserar på. Förutom att tävla mot minimeringsmästare från övriga Sverige, kan man även bli en digital minimeringsmästare och hänga på när som helst, även nu sedan tävlingen startat.

Ett sätt att använda sig av cirkularitet och delande, är att lämna in kläder och saker till second hand, och även att handla second hand i första hand. Att delande kan innebära många saker och även nya idéer framstod som klart när gruppen samlades på Returpunkt centrum i Luleå härom kvällen:

– Jag rensar ganska ofta hemma hos mig, och delar med mig till systrar och vänner, berättade Anniqa som är en av deltagarna.

Returpunkt Centrum som finns på Köpmantorget i Luleå är en plats för delande; att hyra en cykel för en dag, eller att använda sig av byteshyllan är två exempel på delande. Gruppen påpekar också att det vore intressant att kunna dela saker som kanske inte används så ofta, som vissa verktyg, och kanske kan det bli fler ”bibliotek” framöver, med olika innehåll. När det gäller vinnaren av den förra utmaningen som handlade om matsvinn, berättade vinnaren Hanna Goding:

– Det var en bra utmaning för mig, jag lagar mat från grunden och det var nyttigt att börja från ett annat håll – att använda de rester som fanns i kylen, till exempel för att ha en restfest med vänner.

På bilden syns Hanna Goding med sitt pris för vinsten i den senaste delutmaningen – boken ”Ägodela”.

– Allt hållbarhetsarbete är av högsta intresse och vikt för oss som allmännyttigt bostadsföretag, säger Eva Holmberg, Marknads- och kommunikationschef på Lulebo och fortsätter:

– Vi fokuserar också på åtgärder och aktiviteter som bidrar till ökad trivsel och trygghet för våra kunder. Till exempel arbetar vi för att det ska vara enkelt att sortera sitt avfall och stöttar vi bland annat gårdsgrupper som odlar och gör andra saker tillsammans.

Nu fortsätter våra minimeringsmästare med utmaningar kring delande, och framöver följer även mer kunskap om farligt avfall.